Šolar

Strokovnjakinja za vzgojo: Tako vzpostavite boljši odnos z najstnikom

Objavljeno: 1. oktobra, 2024 Avtor: Anja Scuka
Tako lahko okrepite odnos z najstnikom. Foto: Profimedia
Tako lahko okrepite odnos z najstnikom. Foto: Profimedia

Strokovnjakinja za vzgojo je delila nasvete, kako z najstnikom vzpostaviti boljši odnos. Potrebne je veliko potrpežljivosti, pa tudi truda in prilagajanja.

Čeprav se pogosto zdi, da so starši z najstniki ves čas na bojni nogi, to ni vedno res. Strokovnjakinja za vzgojo Anita Cleare pomirja, da najstniška leta niso nujno polna prepirov in nesoglasij. V svoji knjigi How to Get Your Teenagers Out of Their Bedroom (Kako spraviti najstnika iz njegove sobe) staršem ponuja nasvete in smernice, kako spodbuditi najstnika, da preživi več časa z družino.

Anita je za britanski The Sun pojasnila, da možgani najstnikov dozorijo šele pri 25. letu starosti. Poleg tega naj bi se najstniki pogosteje odzivali impulzivno kot premišljeno.

Nepospravljena soba

Starši se pogosto pritožujejo nad neurejenimi in nepospravljenimi sobami svojih najstnikov. Pomembno je, da na to pogledajo z drugega zornega kota in ne vidijo neurejenosti zgolj kot znak neuspeha. Namesto tega lahko sobo dojemajo kot odraz tega, koliko se dogaja v najstnikovem življenju in mislih.

Nepospravljena kozmetika morda kaže na to, da se najstnik trudi najti ravnovesje med družbenimi pričakovanji in lastno samozavestjo.

Ožganine na preprogi od likalnika za lase so lahko indikator, da se najstnik nenehno trudi doseči popolnost, kar lahko vodi v občutke tesnobe in stresa.

Kaj pomenijo ročke za vadbo, ki so polne prahu, ob njih pa prazna tuba kreme proti aknam? Kako težko mora biti za najstnika postaviti prioritete, ko pa je vse pomembno …

Sobo vašega najstnika poglejte na drugačen način. Poskusite razumeti, kaj vam nered sporoča, morda boste videli kaj pomembnega.

Preživljanje skupnega časa

Staršem je težko, ko menijo, da se najstnik noče družiti z njimi. Ne bodite užaljeni, raje prevzemite pobudo in načrtujte skupne aktivnosti. Otroku ponudite možnost izbire, kaj bi lahko počeli. Pomembno je, da jim daste čas za razmislek in jih ne preganjate.

Lahko se zgodi, da najstnik ugovarja vašim načrtom, vendar je pomembno, da teh ugovorov ne jemljete osebno, še posebej, če želi preživeti več časa s prijatelji. Najstniki se pogosto bojijo, da bi zamudili pomembne dogodke, zato imajo potrebo biti ves čas prisotni. V takšnih primerih je koristno sklepati kompromise in najti dejavnosti, ki ustrezajo vsem.

Izkoristite tudi majhne priložnosti, kot je na primer vožnja domov, saj so takšni trenutki zelo dragoceni. Bodite potrpežljivi in dajte otroku čas. Ni nujno, da se družite takoj, ko si to želite vi, saj je čas ključnega pomena. Peljete jih lahko na kosilo ali večerjo, saj hrana pogosto deluje kot odlična “vaba”, da najstnika spravite iz hiše. Sprehod s psom je prav tako odličen način za preživljanje skupnega časa.

Nizka samozavest

Najstnike lahko zaščitimo pred negativnimi vplivi telefona, prijateljev in družbenih omrežij tako, da podpiramo in gradimo njihovo samozavest. Raziskave kažejo, da je dober odnos ohranjen z razmerjem petih pozitivnih interakcij na vsako negativno. Pozitivna interakcija je lahko nasmeh, gesta, pohvala ali prijazna beseda.

Pomagate si lahko tako, da premislite o današnjem dnevu ali celotnem tednu. Koliko pozitivnih interakcij se spomnite? Koliko negativnih? Kakšno je razmerje med obema? Kaj bi lahko še storili, da bi imeli več pozitivnih interakcij?

Igranje videoiger

Videoigre imajo močan vpliv na najstnike. Ko najstniki uživajo v igranju, njihovi možgani sproščajo dopamin, kar povečuje njihovo željo po nadaljnjem igranju. Z najstnikom se dogovorite za čas pogovora, v katerem ga najprej povprašate o njegovem mnenju. Izogibajte se pritožbam in rešitvam ter ne reagirajte pretirano na “bombe”, ki jih najstniki včasih vržejo. Cilj je vzpostaviti boljšo dnevno rutino.

Najstnikove ambicije lahko izkoristite sebi v prid. Če želi obiskati fakulteto, poiščite eno spremembo, ki jo lahko vključi v svojo rutino in ki ga bo približala njegovemu cilju. Prav tako se pogovorite, kdaj se najbolje uči in kdaj najraje igra videoigre.

Omejite uporabo telefona

Med najstniki pogosto vlada močna družbena hierarhija, zaradi katere so nenehno pozorni na svoj status. Hitrost digitalnega sveta zahteva, da so ves čas prisotni v svojih spletnih skupinah, saj obstaja nevarnost, da bi sicer izpadli iz družbenega kroga.

V takšnih primerih je pomembno najti ravnotežje. Če najstnik vzame telefon na druženje ali telovadbo, se to še vedno lahko šteje kot zmaga. Bodite zgled – če sami brskate po spletu zvečer, zakaj tega ne bi smeli početi tudi oni?

Določite prostore v hiši, kjer je uporaba tehnologije prepovedana. Zdravo družinsko življenje potrebuje čas in prostor brez tehnologije. Pospravite telefon v drugo sobo, da se izognete skušnjavi po nenehni uporabi.

Bodite njihovo zavetje

Bodite pozorni: Če se vam najstnik zaupa ali deli svoje težave, mu namenite vso pozornost. Mirno poslušajte, kaj govori in kako to izraža.

Povzemite: Ne obsojajte misli in čustev najstnika. Če vam pove, da sovraži svoje telo, mu ne odgovorite, da je njegovo telo čudovito ali da videz ni pomemben. Namesto tega povzemite njegove besede in poimenujte čustva, ki jih zaznavate, da bo vedel, da ga poslušate.

Bodite mirni: Nadzorujte svoje odzive. Globoko dihanje vam bo pomagalo ohraniti mirnost in pokazali boste, da niste jezni.

Previdno raziskujte: Dovolite, da vam najstnik zaupa vse težave v svojem ritmu. Če pogovor zastane, povzemite njegove besede in omogočite, da se pogovor nadaljuje naravno.

Skupaj poiščite rešitev: Ne ponujajte takoj rešitev. Raje vprašajte, kaj si želi in kako ga lahko pri tem podprete. Izogibajte se frazam, kot so “moral bi” ali “ne bi smel”. Dogovorite se, da se kasneje ponovno pogovorita.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net