fbpx
Družinski odnosi

Devet nasvetov, kako biti dobra mačeha ali očim

Objavljeno: 1. avgusta, 2023 Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Biti mačeha ali očim ni preprosta vloga. Sprva je vedno najpomembnejše, da otroku daste čas, da pride k vam takrat, kadar se počuti dovolj udobno. Potrpežljivost je ključna.

Ko ste v razmerju z nekom, ki ima otroke, morate sprejeti, da so otroci temeljni del partnerjevega življenja. Poleg tega je možno, da boste morali živeti vsi skupaj, kar pomeni, da boste morali sprejeti partnerjevo bivšo družino in jih vključiti v kakšne načrte, kar lahko nekaterim predstavlja precej velik izziv. Prilagoditev je zato nujna in drugih možnosti ni. Za razvoj tega odnosa je pomembno zgraditi temelje – torej povezanost s partnerjevimi otroki.

Preden začnete razmišljati o tem, kako biti dobra mačeha ali dober očim, je pomembno razmisliti o tem, kaj je pomembno narediti zgodaj. Kaj vam pomeni biti dober starš, brat, sestra ali prijatelj? Čeprav so vloge znotraj družine že vnaprej predpisane in določene, je vseeno treba razmisliti o tem, kakšne vrednote želimo izpostaviti v svojih dejanjih.

Odnosi se ustvarijo in ne rodijo. Torej če želite biti dober očim ali mačeha ter zgraditi pozitiven odnos, poskušajte biti z vedenjem, ki ga želite negovati, tudi v zgled ostalim. 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tukaj je nekaj nasvetov, ki si jih morate zapomniti, če želite postati dobra mačeha oziroma očim.

1. Izogibajte se samozadovoljstvu

Ne poskušajte si pridobiti naklonjenosti partnerjevih otrok s pretirano velikodušnostjo ali s prelahkim in pogostim izgovarjanjem besede »ja«, torej s popuščanjem. Popolnoma običajno je, da se ne strinjate z določenim vedenjem. To je veliko bolj koristno in iskreno kot pa prilizovanje in podkupovanje. Deljenje tovrstnih trenutkov s partnerjevimi otroki je tudi ključnega pomena za grajenje odnosa. Poleg tega vam bo težko zaupal, če mu boste ves čas samo ukazovali.

2. Zbližajte se z otroki

Če želite ustvariti pravi odnos z otrokom, lahko to začnete tako, da se z njim zbližate, se skupaj igrate ali pa govorite o stvareh, ki vaju oba zanimajo.

3. Sprejmite, da ima vsaka družina svoja pravila in običaje

Izogibajte se vsiljevanju svojega pogleda na stvari, kot da je to univerzalno pravilo in kot da obstaja le en način, kako biti družna. Ne pozabite, da postajate del skupine, ki je že obstajala in delovala na določen način. To se lahko spreminja in obogati, vendar vsiljevanje ni prava pot.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Spoštujte njihov čas

Če sta se vaš partner in otrokov drugi starš šele pred kratkim ločila, lahko otrok še vedno močno pogreša koncept družine, ki ga je nekoč poznal. Morda je bila tudi sama ločitev bolj burna, kot bi si želeli, zaradi česar še vedno prihaja do konfliktov. Zato je vedno pomembno, da smo pozorni na fazo, skozi katero gre družina, kot tudi na položaj, v katerem je otrok.

5. Izogibajte se primerjavam

Najbolje je, da se izogibate klasičnim besednim zvezam, kot so “v moji hiši to ni dovoljeno” ali “če bi bilo po moje, bi te že kaznovali”. Prav tako se izogibajte primerjav in negativnih komentarjev, ki se nanašajo na drugega starša. Ne pozabite, da bo ta oseba vedno njihova mati oziroma oče, ne glede na to, ali ste vstopili v otrokovo življenje ali ne.

6. Sprejmite, da ima vsak svoje mesto

Ne poskušajte tekmovati z otrokom, da bi pokazali, kdo je pomembnejši ali ima več avtoritete. Poskusite spoštovati trenutke, ki jih partner preživi na samem z otrokom, prav tako pa si ustvarite svoj prostor in čas. Morda bosta imela kar kmalu priložnost, da s partnerjem skupaj preživljata več časa.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

7. Prizadevajte si za ustvarjanje novih tradicij in dejavnosti

Izogibajte se tekmovanju s partnerjevim bivšim glede tega, kdo najboljše kuha ali kdo ima več načrtov za preživljanje časa na prostem. Če se želite povezati z njihovimi otroki, se poskusite distancirati od tega, kar že počnejo, in pripravite izvirne načrte.

8. Ne oporekajte otrokovim staršem z namenom pridobitve njihove podpore

Morda se ne boste vedno strinjali z vsem, kar storijo otrokovi starši. Ker ne veste, zakaj točno to počnejo, raje ne obsojajte nečesa, kar poznate le na pol. Poleg tega ne silite partnerjevega otroka, da zazvame stališče za ali proti neki stvari. Pomembno je, da o njihovih starših ne govorimo slabo in jih skušamo poslušati ter razumeti.

9. Spoštljivo postavljajte meje

Ne smete biti tako prilagodljivi, da se zdi, da omejitev ni. Prav tako ne bodite avtoritarni. Noben od teh dveh pristopov ni primeren. Če vas partnerjev otrok ne spoštuje, lahko poudarite, da je takšno vedenje napačno ter mu razložite, kako se ob tem počutite. Izogibajte se nasilju, sarkazmu in nekonstruktivnemu komunikacijskemu slogu. Bolje je, da se s partnerjem predhodno pogovorite o vaši vlogi in obsegu ter določite pravila družinskega sobivanja.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za vse je potreben čas

Kadar govorimo o odnosih, mislimo na odnose, ki se razvijajo in rastejo ali pa stagnirajo zaradi različnih dejanj. Takšna dejanja so na primer skupni obroki, podajanje mnenja o filmu ali pa izražanje zanimanja za vsakdanje življenje drug drugega. Preden preidete na to fazo, pa je nujno, da se pogovorite s svojim partnerjem, da ugotovite, kdaj je najprimernejši in najboljši čas za srečanje z njegovo družino. Pri tem bi se morali vprašati tudi o svojih predstavah o družini. Ali ste pripravljeni spoznati partnerjeve otroke? Ali ste prepričani, da bi si radi ustvarili novo družino?

Dobro je biti iskren do sebe in svojega partnerja. Tako se boste v prihodnje izognili neprijetnim presenečenjem in nevšečnostim.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net