Aktualno

Enajstletna deklica umrla po tem, ko je pojedla pico

|
Avtor: Mama.Over.Net
pica
Za deklico je bila usodna pica. Foto: Profimedia

Deklica je pojedla pico in doživela hudo alergijsko reakcijo. Zaradi tragičnega spleta okoliščin je deklica umrla. 

Enajstletna učenka z alergijo na mlečne izdelke je umrla po tem, ko je v šoli pojedla pico. Po zaužitju pice je prišlo do hude alergijske reakcije, zaradi katere je umrla. 

Družina 11-letne Emerson Kate Cole trdi, da osebje v šoli ni sledilo zdravstvenemu načrtu, ki je bil pripravljen za primer, če bi pri učenki prišlo do alergijske reakcije. Prepričani so, da bi njeno smrt lahko preprečili, če bi sledili navodilom. 

Ko je Emerson Kate za kosilo v šoli pojedla pico, je utrpela reakcijo. Poslali so jo do šolske medicinske sestre, ki pa je, sodeč po zapisih sodišča, v kabinetu ni bilo. Eden od zaposlenih je poklical mamo in vprašal, ali lahko deklici dajo benadril. Mama se je s tem strinjala, vendar je deklica zdravilo izbruhala. 

Ko je v šolo prišla dekličina babica, se je deklica zgrudila, piše WSBT. Babica je deklici do prihoda reševalcev dajala umetno dihanje. Deklico so nato odpeljali v bolnišnico. Dva dni kasneje je umrla. 

Družina je pred kratkim vložila tožbo proti šoli, ker niso sledili načrtu, ki je bil pripravljen za takšne primere. Po poročanju televizije NBC Montana je načrt od zaposlenih na šoli zahteval, da dajo deklici adrenalin, pokličejo številko 911 in obvestijo otrokove starše. Družina je tožbi priložila tudi izjavo zdravnika Marca Serote, ki je dejal, da ob ustrezni oskrbi otrok ne bi umrl. “Če bi ji ob prvih simptomih nemudoma dali adrenalin, bi bila Cole danes najverjetneje med nami,” je zapisal Serota.

deček si daje injekcijo adrenalina
V primeru hude alergijske reakcije morajo posamezniki dobiti injekcijo adrenalina. Foto: Profimedia

Alergijska reakcija – kateri so dejavniki tveganja?

Alergije se pogosto pojavljajo pri otrocih. Med najpogostejšimi prehranskimi alergijami so alergija na mleko, jajca, arašide, žita, ribe, rake, določene vrste sadja. Vzrok za porast alergij v zadnjem obdobju pripisujejo dejavnikom okolja, kot so novi načini gradnje, ogrevanja stanovanj, izpostavljenosti alergenom notranjega okolja. Med dejavnike tveganja za razvoj alergij so tudi kajenje, uporaba hitro in industrijsko predelane hrane, pa tudi premalo gibanja. 

Kaj lahko storimo? Strokovnjaki priporočajo, da nosečnica uživa vso hrano ter da dojenje otroka traja vsaj štiri do šest mesecev. Nosečnicam in staršem je odsvetovano kajenje. V primeru prehranskih alergenov je treba slediti ustrezni dieti. 

Odziv telesa na stik z alergeno je lahko od primera do primera drugačen. Pri nekaterih se razvije astma, pojavi se lahko atopijski dermatitis, urtikarija ali koprivnica. Možna je tudi anafilaktična reakcija, ki lahko vodi do dušenja, krčev v trebuhu, bruhanja. “Stanje se lahko še naprej slabša, tako da postane pulz hiter in slabo tipljiv, krvni tlak pade, nakar se pojavi lahko nezavest. V nezdravljenih primerih pa se anafilaksija lahko konča tudi s smrtjo,” v dokumentu o alergiji pri otrocih piše Ruben Bizjak, dr. med. specialist pediater. V primeru anafilaktičnega šoka je treba posamezniku v mišico vbrizgati adrenalin.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.