Malček

Ali poskusite otroško hrano, preden jo date otroku? Morali bi jo!

|
Avtor: Mama.Over.Net
deklica je gosto hrano
Otroke je treba zgodaj začeti privajati na trdo hrano, saj se tako lahko privadijo na zamisel in občutek prehranjevanja. Foto: Profimedia

Študija je pokazala, da eden od desetih staršev nikoli ni poskusil hrane, ki jo postrežejo svojemu otroku.

Nove raziskave so pokazale, da starši najverjetneje ne bodo poskusili otroške hrane, četudi je ta za otroka nova. Pičlih 17 odstotkov le redko poskusi otroško hrano in le devet odstotkov poskusi nekaj, kar je za njihovega otroka novo. To so pokazali rezultati ankete med 1002 odraslima, ki imata otroke, stare med nič in pet let.

Zakaj starši ne pokušajo otroške hrane?

Starši so našteli več razlogov, zakaj ne pokušajo otroške hrane. Glavni razlog je neprijeten videz hrane, kar je navedlo 17 odstotkov anketirancev. 15 odstotkov jih je navedlo, da se pokušanja branijo zaradi teksture otroške hrane, poroča britanski The Sun.

Od polovice vprašanih, ki poskusijo otroško hrano, to naredijo zato, ker jih zanimata okus in kakovost. 42 odstotkov staršev pa pred hranjenjem preizkusi temperaturo obroka.

Le 37 odstotkov vprašanih je bilo živčnih, ko so dojenčka hranili z nepreizkušeno hrano.

Otroška hrana je “neprijetnega videza”

Raziskavo je opravilo podjetje Organix, ki na družbenih omrežjih vodi tekmovanje Taste the Texture Challenge (Okusite teksturo). Podjetje sodeluje tudi z igralko iz priljubljene serije Hollyoaks Jessico Fox, ki je mamica 11-mesečnega Riverja. “Sem eden izmed staršev, ki mu je hranjenje otroka zastrašujoča odgovornost. Na starših je velik pritisk, da otroku dajemo pravilno hrano,” je povedala igralka. “Vem, zakaj starši nočejo poskusiti otroške hrane. Tekstura je namreč neprijetnega videza.

otroška kašica iz sadja
Kašica iz sadja in ovsa

Eden od treh staršev je v anketi potrdil, da sta tako tekstura kot okus otroške hrane razlog, da je ne poskusijo. Študija je tudi pokazala, da petina staršev ni čisto prepričana v svojo izbiro otroške hrane.

Številni starši so tudi prepričani, da počasna zamenjava teksture otroške hrane ne bo povzročila kasnejših težav pri hranjenju otroka, medtem ko 84 odstotkov staršev verjame, da otroci pri jedi posnemajo svoje starše.

Pomembna je izpostavljenost novim okusom

Dietičarka Nichola Ludlam-Raine je med vzgojo svojih otrok delala kot ambasadorka Organixa in tako ustvarila vrhunske nasvete, kako med časom odvajanja od materinega mleka uvesti trdo hrano.

Na svojem Instagram profilu Mummy Nutrition je tako dejala, da je izpostavljenost novim okusom in teksturi pomembna za začetno sprejemanje kot tudi za dolgoročni razvoj prehranjevalnega vedenja.

Sama spodbujam uporabo širokega spektra struktur za spodbujanje razvoja oralnih motoričnih sposobnosti in prilagajanja živilom s kompleksnejšo teksturo,” svetuje dietičarka.

Sodeč po zdravstvenih smernicah, bi morali otroka začeti hraniti s trdo hrano pri šestih mesecih. Takrat naj starše ne skrbi, koliko hrane poje njihov dojenček. Otroke je treba zgodaj začeti privajati na trdo hrano, saj se tako lahko privadijo na zamisel in občutek prehranjevanja. Dodaten splošen nasvet je tudi, da otroku poleg mleka ponudite raznoliko hrano.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki