Dojenček

Čarobna formula za vzgojo uspešnega otroka

|
Avtor: Mama.Over.Net
mama s sinom in hčerko v naravi
Starši si želijo za svoje otroke vedno le najboljše. Foto: Profimedia

Eden od načinov, kako pomagati otroku, da bo postal uspešen, je razvijanje odnosa do branja.

Dandanes starši vse manj berejo z otroki. Otroci tako že v otroštvu manj posegajo po knjigah kot včasih, vse to pa se potem nadaljuje tudi v odrasli dobi. Razlog za to lahko pripišemo privlačnosti novih tehnologij, kot so pametni telefoni, ter družbenim omrežjem, kot so Instagram, Snapchat in podobno.

Branje je zato smiselno uvesti v otrokov vsakdan. Pomembno je, kako k temu pristopite. V otroku je namreč treba vzbuditi zanimanje za branje in poskrbeti, da je branje koristno. Ponujamo tri nasvete, kako boste pri tem bolj uspešni.

1. Postanite vzorni bralec

Če želite imeti otroke, ki so knjižni molji, vas morajo videti, kako berete. Ko preberete nekaj na telefonu ali tablici, ni nujno, da to otroci povezujejo z branjem. Naj vas vidijo, kako berete knjigo.

Z otrokom se lahko odločita, da bosta prebrala isto knjigo in se o njej nato pogovarjala. Mogoče lahko izberete knjigo, po kateri je bil kasneje posnet tudi film, in primerjate, kakšne so razlike med enim in drugim.

Izbirajte knjige, ki jih boste lahko vključili v skupni družinski čas. To otrokom omogoča, da so iz prve roke priča povezavi med knjigami in svetom okoli njih.

2. Seznanite se z otrokovo stopnjo branja

Pomembno je, da veste, na kateri stopnji branja je vaš otrok. Če ste v dvomih, se posvetujte z otrokovim učiteljem. Nato izberite knjige, ki so primerne njegovi ravni. Ko boste videli, da je otrok napredoval, boste izbiro knjig temu prilagodili.

Dovolite otroku, da si izbere literaturo glede na to, kaj ga zanima. Mogoče mu lahko vzbudite zanimanje za druge tematike, če ga spodbudite, da naredi seznam vprašanj o stvareh, ki bi se jih rad naučil. Na ta način bo spoznal, da so knjige pomemben vir informacij.

3. Branje z otroki

Ni nujno, da je branje pred spanjem prava izbira za vas. Skupnega branja se lahko lotite tudi drugače. Lahko najdete neko drugo časovno okno, v katerem vam bo to bolj odgovarjalo.

Poskusite otroke vključiti v branje tako, da pred začetkom prelistajo knjigo. Na podlagi videnega naj sklepajo, o čem knjiga govori. Preverite, če imajo kakšna vprašanja o knjigi ali temi. Po branju se pogovorite o tem, kako so se njihova pričakovanja uresničila. Pogovorite se o vsebini in jih spodbujajte, da si vse dogajanje v knjigi predstavljajo v glavi.

Na te načine boste otrokom pomagali razumeti, zakaj je branje pomembno. Poleg tega boste v njih vzbujali radovednost in jim dali sredstvo, kjer bodo lahko dobiili odgovore. To pa je ključ do vseživljenjskega učenja, kar jim bo koristilo še dolgo.


Nagradni kviz: za zdravje nosečke in njenega dojenčka

V nosečnosti ni lepše novice kot slišati, da je z nerojenim detecem vse v redu. Skrb za zdrav in pravilen razvoj ploda gre z roko v roki s skrbjo zase. Da boste nosečnice res sproščene in se bo vaš dojenček, ki ga nosite pod srcem, razvijal optimalno, vam v nagradnem kvizu PreMama Duo podarjamo pet popolnih paketov!

BOGATO BOMO OBDARILI 5 NOSEČNIC S SELECTBOX NEGO V SPA CENTRU IN Z MESEČNIM PAKIRANJEM PREMAMA DUO IZDELKOV.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki