Dojenček

Dojenčkom do enega leta ne dajajte listnate zelenjave!

|
Avtor: A. Š.
Špinače ne dajajte dojenčkom. Foto: Profimedia
Špinače ne dajajte dojenčkom. Foto: Profimedia

Glavni vidni znak je modra koža, zato se imenuje tudi ” blue baby ” sindrom.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je že pred časom prav zaradi nitratov opozarila na možne škodljive učinke špinače ter zelene solate na zdravje otrok, so pisali na straneh Inštituta za nutricionsitiko Nutrisa. “Špinača in zelena solata lahko vsebujeta visoke količine nitratov, ki lahko privedejo do motenj v oskrbi telesa s kisikom,” so opozarjali.

Tveganje za otroke, ki uživajo preveč špinače

EFSA je namreč v svojem poročilu objavila, da lahko listnata zelenjava, kamor sodita tudi špinača in zelena solata, negativno vpliva na zdravje otrok, če vsebuje večje količine nitratov.

“Kakorkoli, pa dosedanji podatki, ki obsegajo več kot 45.000 analiz o uživanju hrane pri otrocih, kažejo, da za večino otrok zvišana vsebnost nitratov v špinači in zeleni solati ni škodljiva za zdravje. Tveganje je prisotno le pri otrocih, ki pogosto uživajo špinačo in sicer več kot 200 gramov na dan in zeleno solato z visoko vsebnostjo nitratov,” pravijo na Nutrisu.

Ko se nitrati pretvorijo v nitrite

Pojasnjujejo, da se v telesu nitrati pretvorijo v nitrite: “Pri reakciji nitritov s hemoglobinom nastane methemoglobin – oblika hemoglobina, ki nima sposobnosti vezanja kisika.” Posledično se kisik ne more prenašati po telesu ter pride do methemoglobinemije oziroma pomanjkanja kisika v tkivih. Glavni vidni znak je modra koža, zato se imenuje tudi ” blue baby ” sindrom.

Dojenčkom do starosti šestih mesecev oziroma enega leta po njihovih besedah ni priporočljivo uživanje listnate zelenjave, saj imajo zaradi manjšega izločanja želodčne kisline nekoliko višji pH želodca: “To predstavlja ugodno okolje za pretvorbo nitratov v nitrite. Iz istega razloga omenjeno priporočilo velja tudi za otroke obolele z gastrointestinalnimi infekcijami.”

Pomembno je tudi shranjevanje zelenjave

“Koncentracija nitratov v zelenjavi je odvisna tudi od njenega shranjevanja. Kopičenje nitratov v zelenjavi lahko preprečimo s pravilno pripravo in pravilnim shranjevanjem. Priporočljivo je uživanje sveže zelenjave ter takojšnja poraba kupljene zelenjave,” svetujejo strokovnjaki Inštituta za nutricionistiko.

Pripravljeno kuhano zelenjavo, zelenjavne pireje in juhe moramo po njihovem nasvetu takoj porabiti, lahko jih shranimo le za kratek čas v hladilniku, nikakor pa ne na sobni temperaturi, saj je lahko nevarno zaradi povečane pretvorbe nitratov v nitrite.


Nagradni kviz: za zdravje nosečke in njenega dojenčka

V nosečnosti ni lepše novice kot slišati, da je z nerojenim detecem vse v redu. Skrb za zdrav in pravilen razvoj ploda gre z roko v roki s skrbjo zase. Da boste nosečnice res sproščene in se bo vaš dojenček, ki ga nosite pod srcem, razvijal optimalno, vam v nagradnem kvizu PreMama Duo podarjamo pet popolnih paketov!

BOGATO BOMO OBDARILI 5 NOSEČNIC S SELECTBOX NEGO V SPA CENTRU IN Z MESEČNIM PAKIRANJEM PREMAMA DUO IZDELKOV.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Prehrana

Trije primeri enostavnih in zdravih zajtrkov

Pri otrocih je zajtrk ključnega pomena, če želimo vzpostaviti stalen ritem prehrane in zmanjšati poseganje po nekakovostnih slanih ali sladkih prigrizkih.

Dojenček

10 svetopisemskih imen, ki imajo globok pomen

Ko imate težave pri izbiranju imena za svojega novorojenčka, se vedno lahko zatečete k Svetemu pismu, saj ta vsebuje kopico lepih in univerzalnih imen. Tako smo izbrali 10 imen, ki niso le lepa, ampak imajo tudi izjemno globok pomen.

Zadnji dodani članki