Aktualno

Ideje, kaj brati z otroki

|
Avtor: B. P.
oče bere knjigo otrokom
Otrokom je treba čim več brati in jim tako približati branje. Foto: Profimedia

Otroci se radi potopijo v domišljijski svet. Nekatere knjige si v srcih otrok pridobijo posebno mesto in se k njim pogosto vračajo.

Otroci morajo z branjem začeti dovolj zgodaj, da navadijo možgane na to dejavnost, sicer je priložnost za razvoj bralnih kompetenc izgubljena. Na več načinov lahko poskrbite, da bodo otroci raje posegli po knjigah. Večerni ritual branja pravljic je tudi učinkovito in pozitivno vzgojno sredstvo, preko katerega otrok spoznava sebe in svet, ki ga obdaja. Torej – kaj brati z otroki?

Na seznamu najbolj prodajanih knjig za otroke in mlade v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si najdemo knjige, ki jih poznajo generacije otrok. Lani so bile med najbolj prodajanimi knjigami večne klasike, kot so Mali princ, Muca Copatarica in Maček Muri. Med moderne klasike sodijo zbirka knjig o čarovniku Harryju Potterju, knjige o Pasjem možu ter slikanice avtorice Julie Donaldson, ki so obogatene z ilustracijami Axla Schefflerja.

Najbolj prodajane knjige za otroke in mlade v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si v 2023
Mali princ, avtor: Antoine Saint-Exupéry
Pasji mož: Dvajset tisoč bolh pod morjem, avtor: Dav Pilkey
Muca Copatarica, avtorica: Ela Peroci
Harry Potter: Kamen modrosti, avtorica: J. K. Rowling
Nočni živžav, avtorica: Rotraut Susanne Berner
Stripovski klub mačjega mulca 2: Perspektive, avtor: Dav Pilkey
Maček Muri, avtor: Kajetan Kovič
Polž na potepu na kitovem repu, avtorica: Julia Donaldson
Pasji mož, avtor: Dav Pilkey
Zverjasec, avtorica: Julia Donaldson

Na voljo tudi novosti

Poleg omenjenih boste na knjižnih policah našli tudi novosti, ki bodo navdušile otroke. Med njimi je knjiga Mišji ženin Anje Štefan, ki jo je ilustrirala Ana Zavadlav. Mišji ženin je slikanica o treh miškah, ki se odločijo poiskati ženina. Vsaka bi rada najboljšega, a bolj ko izbirajo, težje se je znajti. Nadenejo si svoje najlepše obleke in gredo na pot. Nedaleč od doma naletijo na mačka. Kako se jim zdi lep! Kako se mu sveti dlaka! In kako ponosno se drži! Popoln ženin za eno od njih. Le da se včasih za bleščečo zunanjostjo skriva strašno srce.

Zgodbo Mali Kakadu Svetlane Makarovič je tokrat z ilustracijami opremila Polona Lovšin. Mali kakadu se komaj nauči izgovoriti, da je kakadu, nato pa vzhičen odleti stran od mamice. Na poti sreča papige, leoparda, prehlajenega slona in še cel kup zanimivih živali. Nekatere so prijazne, med njimi so pa tudi nesramnice in nesramneži.

Gospodična z monstero Maše Ogrizek je topla in svetla pripoved o prijateljstvu, solidarnosti in skupnosti z ilustracijami Eve Mlinar. Dnevi osamljene gospodične Cecilije so si podobni kot jajce jajcu, dokler nekega dne ne izgubi službe socialne delavke. Ko zapusti svoje delovno mesto, s sabo vzame le svoj zvezek z zapiski in košato monstero. Na poti domov naleti na Vanjo, otroka uličnega glasbenika, s katerim se kmalu spoprijateljita. Drug drugemu dobro deneta in kmalu se Cecilija ob Vanjovi pomoči začenja odpirati svetu in življenju, ki naenkrat postane polno vznemirljivih reči in ljudi, Vanja pa prvič občuti dovolj varnosti in trdnosti, da ugotovi, kaj želi.

Ne spreglejte …

Zgodba avtorice Angele Nanetti Moj dedek je bil češnjevo drevo je zdaj v prevodu Veronike Simoniti na voljo tudi v slovenščini. Z ilustracijami jo je opremil Damijan Stepančič. Zgodba se odvija okoli velikega češnjeevega drevesa, ki ga je dedek Avgust posadil na dan, ko je dobil hčerko, čez dolga leta pa se je na njem igral z vnukom Tonijem.

V knjigi Vesolje, žepi in slonji kihci so zbrane zabavne zgodbe Gaje Kos, ki so bile v zadnjih letih objavljene v revijah Ciciban in Cicido z ilustracijami Marte Bartolj, Suzi Bricelj, Zvonka Čoha, Jureta Engelsbergerja, Tanje Komadina, Ane Košir, Marjana Mančka, Ivana Mitrevskega, Eve Mlinar, Maše P. Žmitek, Liane Saje Wang, Igorja Šinkovca in Petra Škerla.

Še nekaj idej, s katerimi lahko navdušite otroke: Astrofant (avtor: David Walliams, prevod: Nina Dekleva), Tigrček Taček (avtorica: Julia Donaldson, prevod: Nina Dekleva), Mavrična ribica ne verjame vsega (avtor: Marcus Pfister, prevod: Polonca Kovač), V mestu živžav (avtorica: Rotraut Susanne Berner, prevod: Urška P. Černe).

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.