Družinski odnosi

Tako boste otroke naučili umetnosti pogovarjanja

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pet nasvetov, s katerimi lahko otrokom pomagate usvojiti umetnost pogovarjanja.

Nekateri se zlahka pogovarjajo z ljudmi, s katerimi se srečujejo, drugim pa to nikakor ne steče samo od sebe. Nekateri otroci so bolj sramežljivi od drugih. Ne radi se pogovarjajo z ljudmi, ki jih ne poznajo dobro.

Tukaj je pet nasvetov, kako otrokom pomagati postati bolj samozavestni pri pogovarjanju.

1.  Majhni koraki

Začnite počasi, ne da bi preveč pritiskali na otroka. Prvi korak je pozdrav, pri čemer vključite sogovornikovo ime. Pri tem imejte na obrazu nasmeh in vzdržujte očesni stik. Otroku lahko pomagate tako, da pred določenimi dogodki igrate igro vlog. Tako se bodo lahko počutili bolj domače.

2.  Pripravite odgovore

Eno od pogostih vprašanj, ki jih ljudje zastavijo ob srečanju, je “Kako si?”. Otrokom lahko pomagate tako, da skupaj pripravite nekaj odgovorov, ki jih lahko v takšni situaciji uporabi.

“Kako si?” – “Dobro. Komaj čakam, da gremo v kino v soboto.”

“Kako je v šoli?” – “Dobro. Pri matematiki se učimo poštevanko.”

3.  Zastavljanje vprašanj

Naučite otroka zastavljati vprašanja, ki se začnejo s “kako” in “kaj”, saj tako sogovorniku preprečimo, da odgovarja samo z “da” ali “ne”.

4.  Pogovor je kot igra z žogo

Nihče ne mara ljudi, ki nenehno govorijo samo o sebi. Otrokom razložite, da je pogovor kot igra z žogo. Ko žogo ujameš, jo nato podaš nazaj. Prav tako jim je treva pojasniti, naj ne skačejo v besedo, ampak počakajo na primeren trenutek, da spregovorijo. V primeru, da gre za nujno stvar, naj uporabijo besedo “oprostite”.

5.  Spodbujajte pogovor

Otroci se zgledujejo po odraslih, zato lahko pričakujete, da bodo prevzeli vzorce, ki jih vidijo pri vas. Poskrbite, da otroke spodbujate k pogovoru in jih pri tem tudi navajate na pravilen način komunikacije. 

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

7 znakov, da ste dobra mama

Če otrok pride do vas s težavami, pomeni, da ste dobro opravili svoje delo kot starš.

Zadnji dodani članki