Dojenček

Preprost trik, kako otroku brez težav dati zdravila

|
Avtor: K. Ž.
dojenček in zdravilo
Veliko potrpljenja in iznajdljivosti je potrebno imeti, ko je čas najmlajšim dati zdravila. Foto: Profimedia

Včasih otroci s težavo vzamejo zdravila, zato je dobro imeti kak trik v rokavu.

Medicinska sestra Helena Lee je na spletu delila nasvet, kako brez nepotrebnega upiranja in joka dati otroku zdravila. Z enostavnim trikom je staršem olajšla delo, ki je včasih lahko sila mukotrpno.

Helena je vsakič, ko je želela svojemu otroku dati zdravilo za zbijanje vročine, imela težave. Vsaj polovica zdravila je znova in znova pristala ali na otroku ali na tleh. Na spletu je naletela na zanimiv primer zakrivanja brizge za administracijo zdravila in zadevo preizkusila v praksi.

Brizgo za administracijo zdravila je dala v silikonski cucelj stekleničke. Dojenček se je nagonsko nagnil k steklenički in brez težav zaužil zdravilo.

Njena objava je naletela na veliko navdušenje. Številni uporabniki spleta so ga delili in preizkusili.

Posvetujte se s pediatrom

Preden se odločite preizkusiti ta način, je pomembno vedeti, da otrokom mlajšim od dveh let, ne smemo dajati nobenih zdravil brez predhodnega posveta s pediatrom. O tem, kdaj mora otrok z vročino k zdravniku in katere splošne ukrepe lahko starši sami sprejmejo, lahko preberete v knjižici Moj otrok ima vročino, kaj jo pozvroča in kako lahko ukrepamo.

Prav tako naj se starši pri dajanju zdravil dosledno držijo priporočenih odmerkov. Za zbijanje vročine se v otroškem obdobju v prvi vrsti uporabljajo zdravila, ki vsebujejo učinkovino paracetamol, “in sicer v odmeru 10-15 mg/kg telesne teže na vsakih 4 do 6 ur“. “To zdravilo ima v primerjavi z drugimi antipiretiki v otroškem obdobju določene prednosti, ker ima ob pravilnem jemanju najmanj škodljivih učinkov. Ne smemo pa prekoračiti predpisanega odmerka,” piše v prej omenjeni knjižici. “Še posebno moramo biti previdni pri novorojenčku in majhnem dojenčku do 3. meseca starosti, ko se antipiretikom praviloma izogibamo, ker se zaradi nezrelosti jeter slabo razgrajujejo in izločajo, kar vodi do zastajanja v telesu in porasta toksičnosti. Prav tako teh zdravil ne smemo nekontrolirano uporabljati pri bolniku s hujšimi jetrnimi in ledvičnimi boleznimi. Zelo ugodno je, da imamo učinkovino v obliki tablet, tekočine ali svečk.” Pomembno je tudi, da za odmerjanje nikoli ne uporabljajo klasičnih žličk ali jušnih žlic.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.