Dojenček

Najpomembnejša hrana za razvoj otrokovih možganov

|
Avtor: Mama.Over.Net
deklica je hrano, ki je pomembna za razvoj otrokovih možganov
Ko otroci začnejo jesti trdo hrano, mora ta biti raznolika, da dobijo vse potrebne hranilne snovi. Foto: Profimedia

Prehrana otroka v prvih dveh letih je pomembna tako za razvoj možganov kot za njegovo prihodnje zdravje.

Hrana, ki jo otrok uživa v prvih dveh letih življenja (in hranilne snovi, ki jih prejema med nosečnostjo), močno vpliva na njegovo zdravje in razvoj. Ameriška akademija za pediatrijo izpostavlja določene hranilne snovi, ki so še posebej ključne in katerih pomanjkanje ima lahko doživljenjske posledice. Med njimi so železo, cink, baker, holin in vitamin D.

Prehrana v najzgodnejšem obdobju ne vpliva le na tveganje za razvoj debelosti, visokega krvnega tlaka in sladkorne bolezni v otroštvu in odrasli dobi. Prvi dve leti sta najpomembnejši tudi za razvoj možganov. Ameriška akademija za pediatrijo opozarja, da lahko pomanjkanje ključnih hranilnih snovi privede do primanjkljaja v funkciji možganov, ki ga ni mogoče popraviti. Neustrezno prehrano v prvih dveh letih povezujejo z nižjim IQ-jem, težavami v vedenju in slabšim uspehom v šoli.

otrok je zelenjavo
Otrokom najpogosteje primanjkuje cinka, železa in vitamina D. Foto: Profimedia

Raziskave na tem področju postajajo pomembne,” pravi dr. Sarah Jane Schwarzenberg, profesorica pediatrije na Univerzi v Minnesoti. “Z dolgoročnim pozornim pristopom k prehrani lahko izboljšamo zdravje otrok.” Pri dojenčkih, starejših od šest mesecev, se hitro lahko zgodi, da ne dobijo zadostne količine cinka, železa in vitamina D, zato je treba biti pozoren, katere hranilne snovi dobijo s trdo hrano.

Te hranilne snovi so še posebej pomembne za zgodnji razvoj možganov

Beljakovine: meso, perutnina, ribe, jajca, jogurt, fižol, žitarice

Cink: govedina, svinjina, mleko, tofu, fižol, arašidovo maslo

Baker: polnozrnate žitarice, fižol, krompir

Železo: govedina, piščanec, ribe, obogatene žitarice, špinača, fižol

Selen: piščanec, obogatena testenina, jajca, rjavi riž

Holin: govedina, perutnina, jajca, bela riba, losos, fižol

Folna kislina: špinača, pomarančni sok, riž, avokado, polnozrnati kruh

Jod: trska, kuhinjska sol, mleko, kozice, jajce, konzervirana tuna

Vitamin A: sladki krompir, korenje, mango, jajca, mleko

Vitamin D: losos, tuna, mleko, sok

Vitamin K: špinača, ohrovt, brokoli, grah, borovnice

Vitamin B6: žitarice, čičerika, banane, krompir, arašidovo maslo

Vitamin B12: žitarice, losos, mleko, govedina, jogurt, sir

Polinenasičene maščobne kisline dolgih verig: ribe, repično olje, lanena semena, sončnično olje

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki