Nosečka

Šest nasvetov, kako se pripraviti na prvi porod

|
Avtor: Mama.Over.Net
nosečnica v parku
Potrpljenje je ključno med čakanjem na začetek poroda. Foto: Profimedia

Kako se pripraviti na prvi porod? S temi strokovnimi nasveti boste mamice bolj pripravljene na porod.

Bodoče mamice imate veliko razlogov za navdušenje, saj boste prvič spoznale svojega malčka. Čeprav ste morda prebrale vse knjige in slišale vse poporodne zgodbe svojih prijateljev, pa ste vseeno živčne, saj bo to vaš prvi porod. Številne bodoče mamice se osredotočajo na fizične plati poroda, ampak pripraviti se je treba tudi na psihične plati.

Številni nasveti strokovnjakov se osredotočajo na povezavo med umom in telesom ter na to, kako je ta povezana s pozitivno porodno in poporodno izkušnjo. Medtem ko pakirate za obisk porodnišnice in izvajate dihalne vaje, lahko upoštevate še te nasvete.

Povprečni teden poroda za mame, ki bodo prvič rodile, se mogoče ne bo ujemal z datumom poroda

Morda ste na koledarju obkrožile datum, na katerega naj bi rodile, a morda to ne bo dan dejanskega poroda. “Pomembno si je zapomniti, da je rok samo ocena in nič več,” je dejala ginekologinja iz Chicaga Melissa Dennis, ki se ponaša z več kot 20 leti izkušenj. “Potrpljenje je ključno med čakanjem na začetek poroda.

Odstotek mater, ki rodijo na predvideni rok, je približno štiriodstoten ali petodstoten, poroča portal Mother.ly. Če se približujete 40. tednu, vedite, da ste vi in vaš otrok na pravi poti, četudi se porod še ni začel.

Dojenčki ne sledijo vedno porodnim načrtom in to je v redu

Porodni načrt je lahko načrt vaših želja za porod. Od tega, koga želite v sobi, do vrste obvladovanja bolečine. Pomaga vam pri predstavi idealnega poroda, vendar v času poroda dojenček morda ne bo sledil načrtu. “Če stvari ne gredo po načrtu, lahko sledi razočaranje. Kot vaša zdravnica si želim, da ste med to izkušnjo srečni,” je dejala dr. Dennis. Sama svetuje, da svoj porodni načrt delite z osebjem, ki bo med porodom v sobi, da boste tako bolj pripravljeni na vse.

Porodni tečaji lahko povečajo samozavest med porodom

Del tesnobe ob nosečnosti in porodu je, da ne vemo, kaj pričakovati,” je dejala ginekologinja Stephanie Hack. Porodni tečaj vam lahko pomaga ublažiti nekatere strahove, tako da vas nauči, kaj lahko pričakujete. Predstojnica oddelka za porodništvo in ginekologijo v bolnišnici Memorial Hermann Sugar Land Kelli Burroughs pa je dejala, da porodni tečaji vseeno niso za vse. “Pri nekaterih posameznicah tečaji zaradi velike količine podrobnih informacij povzročajo še več tesnobe,” je pojasnila. V tem primeru raje priporoča črpanje informacij iz knjig, filmov ali iz izkušenj bližnjih.

Pozitivne misli lahko ublažijo tesnobo v porodni sobi

Medtem ko porod napreduje, še naprej razmišljajte o tem, kako neverjetno se boste počutili, ko boste končno spoznali svojega otroka. “Verjemi vase in v svojo sposobnost uspešne nosečnosti. Ženska telesa so zasnovana tako, da oživijo naš svet,” je dejala dr. Burroughs. Nekatere študije so pokazale, da je pozitiven odnos do poroda in porodne bolečine povezan s krajšim porodom. Čeprav ni nujno, da lahko nadzorujete, kako se počutite, bi lahko pozitivno razmišljanje o tem, česa je vaše telo zmožno, pomagalo.

Poskrbite za duševno zdravje, da olajšate svoje življenje pred, med in po porodu

Obravnavanje depresije in tesnobe pred nosečnostjo je prav tako pomembno kot zdravljenje visokega krvnega tlaka,” je prepričana dr. Burroughs. “Bolj kot je ženska telesno in duševno zdrava pred nosečnostjo, manjše je tveganje, povezano s poslabšanjem osnovnih zdravstvenih stanj.

Četudi ste se med nosečnostjo počutili odlično, je popolnoma običajno, da ste v nekaj dneh pred porodom tesnobni. Če se počutite preobremenjeni, se o svojih občutkih pogovorite s partnerjem ali zdravnikom in poiščite pomoč.

Podporni sistemi so ključni za uspešno porodno in poporodno izkušnjo

Svoj podporni sistem si predstavljajte kot svojo navijačico med nosečnostjo in porodom. “Porod sem vedno opisovala kot konec maratona,” je dejala dr. Dennis. “Je razburljivo, obenem pa je lahko tudi duševno in fizično zahtevno.” Dr. Dennis meni, da je ustvarjanje podpornega sistema pred porodom ključno. “Poleg tega, da se opiramo na partnerja, družino in prijatelje, obisk terapevta in pregled medeničnega dna proaktivno zagotavljata podporo in znanje novopečenim staršem.


Nagradni kviz: za zdravje nosečke in njenega dojenčka

V nosečnosti ni lepše novice kot slišati, da je z nerojenim detecem vse v redu. Skrb za zdrav in pravilen razvoj ploda gre z roko v roki s skrbjo zase. Da boste nosečnice res sproščene in se bo vaš dojenček, ki ga nosite pod srcem, razvijal optimalno, vam v nagradnem kvizu PreMama Duo podarjamo pet popolnih paketov!

BOGATO BOMO OBDARILI 5 NOSEČNIC S SELECTBOX NEGO V SPA CENTRU IN Z MESEČNIM PAKIRANJEM PREMAMA DUO IZDELKOV.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki