Malček

Zakaj majhni otroci pogosto spijo na boku?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Spanje na boku
Otroci se med spanjem veliko premikajo, zato ni nič čudnega, če jih kdaj najdete v nenavadnem položaju. Foto: Profimedia

Strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj majhni otroci pogosto spijo na boku.

Majhni otroci skoraj vedno počnejo vse na svoj način, tudi ko trdno spijo. Toda nekateri njihovi nočni vzorci lahko starše zmedejo in jih spravijo v zadrego. Na primer, zakaj majhni otroci spijo na boku?
Večina strokovnjakov se strinja, da je najbolje, da starši dovolijo malim otrokom, da spijo, kot želijo. “Ja, običajno zaspijo na nenavaden način. Ne, starši se ne bi smeli sekirati,” je za Romper povedal dr. Abhinav Singh, direktor spalnega centra iz Indiane. V določenem smislu je “pravilno” spanje v postelji naučeno vedenje.

Veliko menjajo položaj

Otroci se veliko premikajo med spanjem,” pravi pediater in strokovnjak za spanje dr. Nilong Vyas. Iskanje udobnega položaja med spanjem je povsem normalno, pojasnjuje dr. Vyas. “To počnejo tudi odrasli, vendar to običajno storijo na tipičen način, z glavo proti vzglavju postelje in nogami proti vznožju. Majhni otroci ne menijo, da je normalen položaj tako pomemben, da bi se preusmerili v ‘pravilen’ ali tipičen položaj.” Če je dojenčku udobno spati na boku, obstaja velika možnost, da bo tako tudi spal.

Ali vas mora spanje na boku skrbeti?

Dokler otrok lahko spi celo noč z manj prekinjanja, manj vstajanja ponoči in brez smrčanja, bi ga morali pustiti,” pravi dr. Singh. Na splošno so ti nenavadni (in včasih smešni) položaji spanja povsem v redu. “Pogosto boste našli otroka, ki je komaj shodil, kako ponoči izvaja ‘jogo’ in ga boste našli v ‘otroškem položaju’ z zadnjico v zraku,” pravi dr. Vyas. “Drugič bo povsem ob strani v postelji, včasih pa povsem obrnjen z glavo pri vznožju postelje in nogami pri vzglavju.

Ta vrsta gibanja je normalna in v redu. Dr. Vyas predlaga uporabo zaščitnih ograj na postelji, dokler otrok ni star približno 5 do 7 let, ko postane način spanja bolj podoben temu, ki ga poznamo odrasli. Ti nenavadni položaji spanja so običajno varni.

Na našem novem portalu MAMA smo zasnovali prvo nagradno igro z res koristnimi nagradami za otroke. Obiščite našo novo Facebook stran, začnite slediti portalu za starše in všečkajte vsaj eno od objav na strani. Med vsemi, ki nam boste sledili na FB, bomo 30. novembra izžrebali dva srečneža.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki