Aktualno

Toliko različnih imen poznamo pri nas

|
Avtor: B. P.
otrok se igra s kockami
Raznolikost imen in priimkov prebivalcev Slovenije je čedalje večja. Foto: Profimedia

Zadnji podatki Statističnega urada RS kažejo, da se je število različnih imen in priimkov znova povečalo.

Na začetku leta 2024 smo imeli prebivalci Slovenije več kot 62.000 različnih imen in skoraj 139.000 različnih priimkov. Na seznamu imen je tako 1.217 imen več kot pred enim leto, seznam priimkov pa je daljši za 3.415.

Kar 70 odstotkov imen je unikatnih, kar pomeni, da ga ima samo en prebivalec ali prebivalka. Na drugi strani pa je 25 imen – 17 moških in 8 ženskih – tako pogostih, da si jih deli najmanj 10.000 prebivalcev.

Najdaljše nesestavljeno ime, ki ga ima vsaj pet prebivalk, je sestavljeno iz 13 črk – Maksimilijana. Na začetku leta jih je bilo v Sloveniji 13. Najdaljša takšna moška imena sestavlja 12 črk: Maksimilijan, Massimiliano in Konstantinos.

otroci v vrtcu barvajo
Imena, ki so pogostejša dandanes, so običajno krajša. Foto: Profimedia

Na vrhu še vedno Marija in Franc

Najpogostejši ženski imeni ostajata Marija (44.645) in Ana (22.566). Število žensk z imenom Marija se je od lani zmanjšalo za 1.653, žensk z imenom Ana pa za 456. V povprečju je vsaki 24. prebivalki ime Marija, medtem ko ima ime Ana v povprečju vsaka 47. prebivalka Slovenije. Najpogostejše moško ime ostaja Franc, ki se pojavi 19.014-krat. Povprečno je vsakemu 56. prebivalcu Slovenije ima Franc. V enem letu se je število Francev zmanjšalo za 779.

Kako se okus spreminja skozi čas

Eden najodločilnejših dejavnikov pri poimenovanju otrok je modnost. Za dodeljevanje imen so v preteklosti obstajale določene omejitve, ki so bile v veliki meri povezane s krščanskim koledarjem – ta je s seznamom zavetnikov bistveno vplival na poimenovanje otrok. Posledično je seznam različnih imen med starejšimi prebivalci Slovenije danes krajši kot med mlajšimi. Kar je bilo še pred nekaj desetletji priljubljeno oz. pogosto izbrano ime, lahko danes velja za nenavadno.

Skupno imajo deklice, mlajše od 5 let, in starejše prebivalke Slovenije (85+ let) 5.857 različnih imen: 3.416 imen se pojavi samo med mlajšimi, 1.986 samo med starejšimi, 455 imen pa v obeh generacijah.

Med deklicami, mlajšimi od pet let, ne najdemo več imen, kot so Frančiška, Jožefa, Ljudmila in Štefanija. Med starejšimi ni prebivalk z imeni Zala, Mia, Hana, Ajda, Lana itn. Več kot tretjina teh sodobnejših imen je sestavljenih iz več imen. Sestavljenih imen, ki se pojavijo med starejšimi, pa je celo več, skoraj dve tretjini. V preteklosti je bilo namreč treba razločevati med številnimi Marijami in Anami – to je bilo najlažje doseči z dodatnim imenom.

najpogostejša imena otrok podatki SURS
Navedena so imena, ki se v vsaki starostni skupini pojavijo najmanj 50-krat. Vir in foto: SURS

Imena, ki niso šla iz mode

Med imeni, ki se pojavljajo tako v preteklosti kot danes, najdemo 455 primerov. Od tega se 15 imen tako med deklicami kot starejšimi ženskami pojavi več kot 50-krat. Med starejšimi je več žensk z imeni Marija, Ana, Ivana, Vida, Kristina itn., med mlajšimi pa sta najpogostejši tovrstni imeni Ema in Neža. Vendar tako kot Marija ne izstopa nobeno ime. Na 1.000 prebivalk, starih 85+, je povprečno 183 Marij, med mlajšimi od 5 let pa je ime tako redko, da ga ima samo 1 deklica izmed 1.000. Ime, ki je je obstajalo tudi v preteklosti, vendar je pogostejše danes, je Ema. Na 1.000 žensk, starih 0–4 leta, je 24 Em, med starejšimi pa so tri. Od leta 2014 je Ema med prvimi tremi najpogosteje izbranimi imeni za novorojene deklice.

V obeh generacijah moških se pojavi 387 imen

Dečki, mlajši od 5 let, in moški, stari 85+, imajo skupno 5.029 različnih imen, od tega se jih 3.508 pojavi samo med mlajšimi, 1.134 samo med starejšimi, 387 pa v obeh generacijah. Med moškimi imeni so najbolj “starinska” Alojzij, Marijan, Branko, Vincenc, sodobnejša (torej jih med prebivalci 85+ ni) pa so npr. Nik, Mark, Tim, Liam.

dedek in vnuk
Dečki, mlajši od 5 let, in moški, stari 85+, imajo skupno 5.029 različnih imen, od tega se jih 387 pojavi v obeh generacijah. Foto: Profimedia

Izmed 387 imen v obeh starostnih skupinah se tako med starejšimi kot med mlajšimi več kot 50-krat pojavi 12 imen. Med starejšimi je več moških z imeni Ivan, Peter, Martin, med mlajšimi pa več dečkov z imenoma Jakob in Matija. Na 1.000 dečkov je Jakobov povprečno 21, med 1.000 starejšimi pa 5. Med omenjenimi 387 imeni sta na primer tudi Franc in Luka, vendar ne ustrezata merilu najmanj 50 prebivalcev v obeh starostnih skupinah.

Največ prebivalcev ima rojstni dan 1. januarja

Največ prebivalcev Slovenije ima v uradnih dokumentih kot rojstni dan zapisan 1. januar, 7.671, medtem ko jih je uradno najmanj rojenih 29. februarja in v zadnjih dneh decembra.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Aktualno

Ideje, kaj brati z otroki

Otroci se radi potopijo v domišljijski svet. Nekatere knjige si v srcih otrok pridobijo posebno mesto in se k njim pogosto vračajo.

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.