Dojenček

Toliko tekočine morajo popiti otroci pozimi

|
Avtor: A. Š., B. P.
Otroka pijeta vodo
Otroci, ki tehtajo do 10 kilogramov, naj bi zaužili en liter tekočine na dan. Foto: Profimedia

Pozimi se nam rado primeri, da pozabimo piti dovolj tekočine. Otroci niso nobena izjema, zato jih je treba redno opominjati na to.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da imajo otroci in starejši ljudje pogosto slabši občutek za žejo. Ker so otroci fizično in fiziološko drugačni od odraslih, ne zmorejo presojati enako kot odrasli glede tega, kdaj in koliko piti. Razmerje med površino in maso telesa je pri otrocih drugačno kot pri odraslih. Otroci prejmejo več toplote skozi površino, vendar pa se manj potijo.

Pri otrocih je zato treba biti zelo pozoren na znake dehidracije. Če opazite suhe ustnice in ustno sluznico, podočnjake, slabšo napetost kože ter pri dojenčkih vdrto mečavo in dlje časa suho pleničko, morate otroku ponuditi pijačo. V primeru povišane telesne temperature ali driske pri dojenčkih in majhnih otrocih je še bolj nujno, da zaužijejo dovolj tekočine.

Dojenček pije vodo iz stekleničke
Dojenček pije vodo z stekleničke. Foto: Profimedia

Koliko tekočine morajo popiti otroci?

Normalne dnevne potrebe po tekočini so 100 ml/kg telesne teže do 10 kilogramov otrokove teže, v Navodilih za starše piše Zdravstveni dom Ljubljana. Za vsak kilogram nad 10 kilogramov otrokove telesne teže se doda še 50 ml/kg. To velja do 15 kilogramov otrokove teže. Za vsak kilogram nad 15 kilogramov otrokove teže pa se potem doda še 20 ml/kg.

Če otrok tehta 9 kilogramov, potrebuje dnevno 900 mililitrov tekočine. Če tehta 14 kilogramov, potrebuje 1200 mililitrov tekočine dnevno (1000 ml + 200 ml). Otrok, ki tehta 17 kilogramov, pa mora dnevno spiti 1290 mililitrov tekočine (1000 ml + 250 ml + 40 ml).

Kaj ponuditi otrokom?

Otrok naj pije vodo, nesladkan čaj ali razredčen sok. Za nadomeščanje izgubljene tekočine je najprimernejša voda, ki ima sobno temperaturo. Kar nekaj vode je tudi v hrani, zato je smiselno uživati čim več sezonske zelenjave in sadja.

Pomembno je, da v primeru dehidracije, tekočino uživamo po požirkih.

Voda iz pipe
Otrokom raje kot sok ponudite vodo. Foto: Profimedia

Naj to postane družinska odločitev

Za hidracijo telesa morajo skrbeti vsi družinski člani. Če opazite, da ima vaš otrok težavo z zadostnim pitjem tekočin, poskusite tudi tako, da se vključi celotna družina. Nastavite si lahko opomnike, kdaj morate nekaj spiti in to storite vsi. Če boste pri tem vztrajali, bo to postalo rutina in jo bodo otroci – pa tudi vi – ponotranjili. Kot pri vseh drugih stvareh tudi v tem primeru velja, da z dobrim zgledom lahko naredimo največ.

Na našem novem portalu MAMA smo zasnovali prvo nagradno igro z res koristnimi nagradami za otroke. Obiščite našo novo Facebook stran, začnite slediti portalu za starše in všečkajte vsaj eno od objav na strani. Med vsemi, ki nam boste sledili na FB, bomo 30. novembra izžrebali dva srečneža.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki