Recepti

Poletni recept iz italijanske Ligurije in Disneyjeve uspešnice

Objavljeno: 19. julija, 2025 Avtor: Anja Ščuka
Jed vsebuje veliko zelenjave, zato prija tudi pri visokih poletnih temperaturah. Foto: A. Š.
Jed vsebuje veliko zelenjave, zato prija tudi pri visokih poletnih temperaturah. Foto: A. Š.

Okusen poletni recept za trenette al pesto, kot jih jedo v animiranem filmu Luca.

Če so vaši otroci ljubitelji Disneyjevih filmov, so zagotovo navdušeni tudi nad dogodivščinami Luke, Alberta in Julije, ki se dogajajo v pravljičnem obmorskem kraju v Italiji. V animiranem filmu “Luca” vidimo številne tradicionalne italijanske posebnosti, med njimi pa tudi veliko ljubezen do testenin.

Testenine z okusnim pestom in stročjim fižolom iz filmske uspešnice "Luca". Foto: Profimedia
Testenine z okusnim pestom in stročjim fižolom iz filmske uspešnice “Luca”. Foto: Profimedia

Na eni izmed ikoničnih prizorov liki sedejo za mizo in uživajo v tradicionalni jedi, imenovani trenette al pesto, ki smo jo preizkusili tudi pri nas doma.

Ker nismo imeli pravih testenin, smo pripravili kar špagete z domačim pestom in bili nad okusom navdušeni. Če želite najbolj avtentično izkušnjo, poiščite originalne testenine trenette ali vsaj tagliatelle, ki so jim zelo podobne.

Otroci naj pomagajo, z veseljem jih bodo jedli

Če želite okusiti pravo srce Ligurije, si torej privoščite ta poletni krožnik z bazilikinim pestom, krompirjem in stročjim fižolom. Gre za pristno italijansko jed, ki jo pogosto postrežejo kot prvo jed v Liguriji. Ker boste imeli kar nekaj enostavnega dela z zelenjavo, naj vam pri tem pomagajo najmlajši.

Otroci bodo z veseljem rezali mehak stročji fižol. Foto: Profimedia
Otroci bodo z veseljem rezali mehak stročji fižol. Foto: A. Š.

Sestavine za štiričlansko družino:

Za testenine potrebujete:

350 g trenette (ali tagliatelle)

100 g svežega stročjega fižola

2 srednje velika krompirja

80–100 g domačega pesta genovese

30 g naribanega parmezana

3 žlice olivnega olja

sol

Za domači pesto:

50 g svežih listov bazilike

3 stroke česna

30 g pinjol

70 g naribanega parmezana

100 ml olivnega olja

sol po okusu

Postopek:

Priprava pesta:
Vse sestavine za pesto dajte v mešalnik in miksajte ravno toliko, da dobite gosto, sijočo omako. Ne pretiravajte, da ohranite svežino bazilike.

Priprava zelenjave:
Krompir olupite in narežite na majhne kocke. Stročji fižol očistite in narežite na manjše kose.

Kuhanje testenin:
V velik lonec slane vode najprej dodajte krompir. Po 5–10 minutah (odvisno od velikosti koščkov) dodajte stročji fižol, nato še testenine. Vse skupaj kuhajte do al dente po navodilih na embalaži.

Ko kupujete pinjole za pesto, jih kupite nekaj več, da jih boste imeli še za posip. Foto: A. Š.
Ko kupujete pinjole za pesto, jih kupite nekaj več, da jih boste imeli še za posip. Foto: A. Š.

Odcejanje in mešanje:
Preden odcedite, prihranite nekaj vode od kuhanja. V veliki skledi zmešajte kuhane testenine z zelenjavo in pestom.

Postrežba:
Potresite z naribanim parmezanom, okrasite z nekaj celimi pinjolami in svežimi listi bazilike. Postrezite takoj.

Številni otroci ne marajo pekočega okusa po česnu, zato smo pri nas doma pripravili dve različici – tisto s česnom in brez.

Preberite še: 5 preprostih navad, s katerimi bo vaš dom vedno urejen.

anja.scuka@styria-media.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net