Aktualno

Tudi 10-mesečni otrok lahko opravlja hišna opravila

|
Avtor: Mama.Over.Net
otrok pomiva posodo
Otroci včasih hitro začnejo posnemati starše, če jih opazujejo med opravljanjem hišnih opravil. Foto: Profimedia

Številni strokovnjaki in starši so prepričani, da ima zgodnje učenje življenjskih veščin številne prednosti.

Sophie Zee je mama in strokovnjakinja s področja razvoja otrok, zadnje čase pa je postala prava spletna senzacija. Na spletni platformi TikTok je namreč zaokrožil posnetek, kako Sophiejin skoraj enoletni sin opravlja hišna opravila.

Številni starši se zadnje čase vse bolj odločajo za metodo montessori, pri kateri gre za vzgojni pristop, ki ga je pred 100 leti razvila zdravnica Maria Montessori. Metoda ima velik poudarek na neodvisnosti, svobodi znotraj omejitev ter na spoštovanju naravnega psihičnega, fizičnega ter socialnega razvoja otrok. Dotična metoda obenem predvideva, da so življenjske veščine v obliki igre ključna učna orodja za dojenčke in malčke. Tako se že zelo majhni naučijo pomivati okna, skrbeti za rože, pomivati posodo, si natočiti pijačo oziroma pripraviti prigrizke in celo prati perilo. To je namreč del učenja koordinacije rok in oči ter razvijanja njihovega oprijema in moči rok, da se kasneje lažje naučijo še druge nujne veščine, piše Motherly.

Toda Zeein posnetek je nekatere starše pustil odprtih ust. Nikakor niso mogli razumeti, zakaj bi nekdo enoletnega otroka silil v opravljanje hišnih opravil. Njen TikTok posnetek je hitro postal viralen in predmet burnih debat. “Vidik: star si 10 mesecev, tvoja mama pa je strokovnjakinja za razvoj otrok, tako da že poznaš osnovna opravila in jih povezuješ z igro in zabavo ter uživaš, ko pomagaš,” je zapisala na posnetek. Na posnetku lahko vidimo, kako njen sin pomaga pomivati posodo, prati perilo ter urejati knjige.

@schoolpsych.mom

Let your baby & kids watch/help with your daily chores. Even if it takes a bit longer or is a bit messier. It’s so important for their development and they enjoy it! #momsoftiktok #parentingtips #babylife #newmomtips #toddlermom

♬ Feel Good – Tundra Beats

Včasih se moj 10-mesečni sin loti hišnih opravil. S tem posnetkom sem hotela pokazati, da so tudi majhni otroci, kot so dojenčki, sposobni pomagati pri vsakodnevnih opravilih,” je povedala za Newsweek.

Vsi se z njenim pristopom ne strinjajo

Pod njen posnetek se je usulo komentarjev, ki so ji očitali, naj otroku raje pusti, da je otrok. Vseeno pa se je našla tudi peščica ljudi, ki je njeno dejanje odobravala. “Moj petletnik me prosi, če lahko pere perilo, saj sem to počela, odkar je bil dojenček. Pa še dobro je za njihovo samozavest,” se je glasil en komentar, medtem ko je v nekem drugem pisalo, da 14-mesečni otrok z veseljem pomaga pomivati posodo.

Pri vsem tem pa Sophie Zee opozarja, da otroka nikakor ne smemo siliti, da nam pomaga pri opravilih. Učinekbo namreč ravno nasproten. Namesto tega predlaga, naj vas otrok med hišnimi opravki opazuje, saj bo tako sčasoma pričel posnemati vaše vedenje.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Malček

Otrok se boji vode, kaj storiti?

Strah pred vodo in plavanjem pri majhnih otrocih ni nekaj neobičajnega. Obstaja več načinov, kako otroku lahko pomagate premagati ta strah.

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.