Malček

7 naravnih zdravil proti kašlju

|
Avtor: Mama.Over.Net
bolna deklica
Prehlad lahko poskusite lajšati na več načinov. Foto: Profimedia

Jeseni se običajno poveča število prehladnih obolenj. Če vaš otrok kašlja, mu lahko poskušate pomagati tudi z naravnimi zdravili proti kašlju.

Zdravila za zatiranje kašlja dejansko lahko škodujejo. Nekateri otroci postanejo hiperaktivni, včasih se pritožujejo nad omotico in nespečnostjo,” pravi Catherine Tom-Revzon iz otroške bolnišnice v Montefioreu v New Yorku. Da bi se temu izognili, poskusite s katerim od teh naravnih zdravil proti kašlju.

Med

Študije so pokazale, da je med boljši od mnogih zdravil za lajšanje kašlja. “Med je varen za otroke od enega leta naprej, otroci pa ga radi vzamejo, saj ima dober okus,” je dejal Ian Paul, član odbora za klinično farmakologijo Ameriške akademije pediatrije.

Temni med, narejen iz ajde, lahko bolje deluje, saj vsebuje več antioksidantov. Otrokom, starim od 1 do 5 let, dajte pol čajne žličke, otrokom, starim od 6 do 11 let, pa eno čajno žličko. Otrokom, mlajšim od 1 leta, meda ne dajte, saj lahko zaradi bakterij v njem zbolijo za botulizmom.

Piščančja juha

Piščančja juha je pogosto na jedilniku v času, ko smo bolni. Raziskave kažejo, da ima protivnetne lastnosti, topla temperatura in para pa pomagata pri raztapljanju sluzi v nosu.

Tople ali hladne pijače

Tople ali zelo hladne pijače so odlično zdravilo za kašelj pri majhnih otrocih, saj redčijo sluz, kar olajša izkašljevanje. Poleg tega tekočine pomirjajo vneto grlo in ohranjajo otroka hidriranega. Naj pije ledeno vodo, hladen ali topel sok ali brezkofeinski čaj z medom.

Prehlajen otrok
Otroku je treba ponuditi veliko tekočine, da poskrbimo za hidracijo. Foto: Profimedia

Hrana, ki lajša bolečino

Otroci, stari 4 leta in več, lahko uživajo trde brezsladkorne bonbone ali celo zamrznjene jagode za lajšanje bolečega grla ali kašlja.

Slana voda

Eden najpreprostejših načinov zdravljenja kašlja pri majhnih otrocih vključuje sol in vodo. Enostavno zmešajte pol čajne žličke soli v 200 ml vode in otroku dovolite, da raztopino izpira v ustih. To bi moralo olajšati draženje grla, ki povzroča kašelj. Raztopina je primerna za starejše otroke oziroma otroke, za katere vemo, da raztopine ne bodo pogoltnili, ampak jo izpljunili.

Ingver

Ingver lahko olajša suh ali astmatični kašelj, saj ima protivnetne lastnosti. Prav tako lahko olajša slabost in bolečine. Nekateri protivnetne snovi v ingverju lahko sprostijo membrane v dihalnih poteh, kar bi lahko zmanjšalo kašelj, navaja izsledke ene od raziskav Medical News Today.

Pripravite pomirjujoč ingverjev čaj, tako da dodate 20–40 gramov narezanega svežega ingverja v skodelico vroče vode. Pustite nekaj minut. Dodajte med ali limonin sok, da izboljšate okus in še dodatno olajšate kašelj.

Dodatna blazina pred spanjem

Preden gre vaš malček spat, mu pod glavo dajte dodatno blazino, da bo spal nekoliko dvignjen. Tako se bodo odprle dihalne poti, da bo sluz lahko odtekla.

Kdaj obiskati zdravnika

Če ima otrok poleg kašlja tudi enega od naslednjih simptomov, ga obvezno odpeljite k zdravniku:

–          izkašljevanje zelene ali rumene sluzi

–          drgetanje

–          dehidracija

–          povišana temperatura

–          slabost

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki