Najstniki

Ne ignorirajte bolečine v trebuhu pri otroku

|
Avtor: A. Š.
Bolečine v trebuhu pri otroku
Bolečine v trebuhu so pri otrocih pogost problem. Foto: Profimedia

Funkcionalna bolečina v trebuhu pri otroku: ne boste verjeli, koliko otrok se sooča s to težavo!

“Tako imenovana funkcionalna bolečina v trebuhu pri otroku prizadene tri od desetih šoloobveznih otrok in je glavni vzrok izostankov od pouka na svetu,” poročajo iz Evropskega združenja za gastroenterologijo, hepatologijo in pediatrično prehrano (Espghan). Gre za benigno stanje, ki po njihovih podatkih v 80 odstotkih primerov izzveni v dveh letih po posvetu z zdravnikom. Vendar ga ne smemo spregledati, saj negativno vpliva na kakovost otrokovega življenja.

Prizadene starostno skupino od štirih do 18 let in gre za značilno bolečino, ki je lokalizirana predvsem okoli popka in se pojavlja vsaj štiri dni v mesecu in vsaj dva zaporedna meseca. To je lahko povezano z glavobolom, omotico, utrujenostjo, bolečinami v udih in slabostjo. Po njihovih navedbah gre za najpogostejšo motnjo, ki jo opažajo pediatri. 

Čeprav nima organskega vzroka, pogosto vodi do ponavljajočih se obiskov zdravnika, možni sta celo depresija ter tesnoba. Evropsko združenje za gastroenterologijo, hepatologijo in pediatrično prehrano (Espghan) za ozaveščanje o tej motnji spodbuja zdravstveno kampanjo po vsej Evropi. 

Bolečina v trebuhu ovira vsakdanje življenje otroka

Kot pojasnjuje predstavnica Espghana Sanja Kolacek, je funkcionalna bolečina v trebuhu benigno, a dalj časa trajajoče stanje, ki ovira vsakdanje življenje prizadetega otroka in njegove družine: “Če se pravilno zdravi, več kot 80 odstotkov otrok ne bo več občutilo bolečine in bo bodi v redu.”

Ob tem strokovnjaki poudarjajo, da lahko podcenjevanje simptomov poslabša situacijo, otroke in mladostnike pa moramo spodbujati, da nadaljujejo z običajnimi dejavnostmi. Obenem je zelo pomembno, da vzdržujemo pri otroku zdrave navade, dovolj gibanja in sprostitve, dovolj spanca in zdrave prehranjevalne navade.

Vzrok bolečine v trebuhu pri otroku
Pediatri opozarjajo, da so bolečine v predelu trebuha pri šolarjih zelo pogoste. Foto: Profimedia

Razlogi za bolečino v trebuhu so lahko številni

Na strani Bostonske bolnišnice za otroke piše, da raziskovalci ne vedo zagotovo, kaj povzroča funkcionalne bolečine v trebuhu. Razlogi so lahko številni, od alergije na določeno hrano, do okužbe ali stanja, kot je Crohnova bolezen, ki zahteva dolgotrajno nego in spremljanje.

“V večini primerov funkcionalna bolečina v trebuhu ni posledica resnega zdravstvenega stanja. Včasih lahko zaradi anksioznosti, depresije ali travme otrok postane bolj dovzeten za funkcionalne bolečine v trebuhu in druge težave,” opozarjajo. V omenjeni bolnišnici imajo strokovno ekipo, ki se poglobljeno ukvarja s funkcionalno bolečino v trebuhu. 

“Otroci s funkcionalno bolečino v trebuhu imajo lahko drisko, zaprtje ali oboje. Bolečina se pri otroku pogosto pojavi okoli popka, lahko pa se preseli tudi v druga področja trebuha. Bolečina se lahko pojavi nenadoma ali pa sčasoma postane hujša. Drugi simptomi so še: prebavne motnje, bolečine v trebuhu ob gibanju, občutek sitosti po zaužitju majhne količine hrane, slabost in bruhanje,” opisujejo.

Dodajajo, da zdravniki obvladujejo specifično stanje, če diagnosticirajo osnovni vzrok bolečine: “V mnogih primerih pa zdravniki ne morejo ugotoviti specifičnega vzroka za funkcionalno bolečino v trebuhu. V takih primerih se osredotočajo na podporo, da omogočijo otroku čim boljšo kakovost življenja.” 

Preberite tudi članek o hrani, ki je ne smete nikoli pogrevati TUKAJ.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki