Malček

Igrača, ki je za razvoj otroka boljša kot katerakoli druga

|
Avtor: Mama.Over.Net
otroka med igro s kartonasto škatlo
Tudi navadna kartonasta škatla je lahko vrhunska igrača. Foto: Profimedia

Enostavne igrače lahko otrokom zelo koristijo. Običajna kartonska škatla lahko spodbuja kreativnost, pravijo strokovnjaki.

Ali bi morali presojati vpliv igrače na otroka glede na ceno, ki jo boste plačali? “Bolj enostavne, praktične igrače, ki lahko služijo tako otrokom kot staršem pri igri, so boljše za razvoj otroka,” pravi zdravnik Alan Mendelsohn, soavtor poročila Ameriške pediatrične zveze (AAP). Klasične igrače, kot so sestavljanke, pomagajo majhnim otrokom pri razvijanju sposobnosti reševanja ugank, razvijanja domišljije in kreativnosti.

Tudi navadna kartonska škatla ima veliko vrednost. “Najboljše igrače so tiste, ki spodbujajo interakcijo med otroki in starši. Kartonsko škatlo lahko spremenimo v hišo ali nanjo rišemo. Ko se otroci igrajo s starši, se zgodi prava magija, ne glede na to, ali se igrajo s pravimi igračami ali sestavljankami,” je Mendelsohn pojasnil za Time.

Med igro nastaja pomembna vez

Poročilo navaja, da stalna uporaba elektronike ovira razvoj govora pri otrocih, nadomešča pomembno igro s starši in vodi k debelosti. Ameriška pediatrična zveza priporoča, da otrok do 18. meseca starosti ne sme biti izpostavljen zaslonom, otroci stari od 2 do 5 let pa smejo biti največ eno uro.

Zdravnica Aleeya Healey, vodja skupine, ki je pripravila poročilo, opozarja, da s širjenjem znanja o razvoju možganov v zgodnjem otroštvu, znanstveniki bolj razumejo potrebo po igri, ki je temelj človeške interakcije. “Ni zaslonov, video iger ali aplikacij, ki bi lahko nadomestili vezi, ki se ustvarijo med igro z igračami,” je pojasnila Aleeya Healey.

otroka se igrata v kartonasti škatli
Kartonasta škatla lahko z malo domišljije postane letalo, dirkalni avto ali vesoljska ladja. Foto: Profimedia

Ameriška pediatrična zveza priporoča staršem:

•             prepoznajte najpomembnejšo vlogo igre v otroštvu, to je razvoj toplih odnosov, polnih razumevanja in interakcij;.

•             najbolj poučna igrača je tista, ki spodbuja interakcijo med starši in otroki v brezpogojni igri;

•             izberite igrače, ki ne stimulirajo otroka preveč, ampak spodbujajo razvoj domišljije;

•             uporabite otroške knjige, da razvijete nove ideje in se med igro z igračami prelevite v like, ki jih igrate;

•             bodite pozorni na igrače in stereotipe, ki jih spodbujajo.

•             omejite igranje video iger majhnim otrokom. Skupno število ur pred zaslonom, vključno s televizijo in uporabo računalnika, bi moralo biti manj kot ena ura za otroke, stare dve leti. Popolnoma se je treba izogibati omenjenih naprav pri otrocih, mlajših od 24 mesecev. Otroci, stari manj kot pet let, naj se igrajo z računalniki ali video igrami le, kadar je vsebina primerna za njih, in v prisotnosti odrasle osebe.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Dojenček

Najslabša hrana za majhne otroke

Dojenčki ne potrebujejo veliko kalorij, vendar potrebujejo veliko hranljivih in zdravih sestavin. Strokovnjaki določeno hrano odsvetujejo.

--

Zadnji dodani članki