Recepti

Kosilo za mamice s 400 kcal

|
Avtor: Anja Scuka
Solata s kvinojo in zelenjavo
Solata s kvinojo in zelenjavo. Foto: A.Š.

Hranljiva in okusna solata, ki jo je priporočal Chat GPT.

Če na kratko povzamemo članek o izgorelosti staršev, ki smo ga objavili na našem portalu, gre za pogost in spregledan pojav.

Če se želimo izognemo starševski izgorelosti, si moramo vzeti čas zase. Sem spadajo lastni hobiji, zaželen je kakšen šport in skrb za zdrav način prehranjevanja. Če izhajam iz sebe in prijateljic, mamice ob službenih obveznostih, gospodinjskih opravilih in tisoč opravkih za otroke pozabimo jesti. Ko potrka lahkota, posežemo po packarijah.  

Če je mamica še dolgočasna kuharica, ki vedno pripravlja eno in isto hrano, je vse skupaj še slabše. Zato so včasih novi recepti še kako dobrodošli, tudi na našem portalu Recepti.Over.Net jih boste našli res veliko.

Tokrat sem se za ideje obrnila na umetno inteligenco in si zaželela recepta za hitro in zdravo vegetarijansko kosilo, ki bo imelo okoli 400 kcal. Chat GPT mi je podal kar nekaj odličnih predlogov. Prvega delim danes z vami.

Odlično in nasitno kosilo za 400 kcal.
Odlično in nasitno kosilo za 400 kcal. Foto: A. Š.

Solata s kvinojo in zelenjavo. 

Sestavine:

  • skodelica kuhane kvinoje,
  • narezana sveža rdeča paprika,
  • narezana kumara,
  • narezana majhna bučka (surova),
  • svež nasesekljan peteršilj,
  • žlica ekstra deviškega olivnega olja,
  • sok polovice limone.

Priprava: Skuhano kvinojo zmešate z zelenjavo, na koncu dodate še limonin sok in olje ter še enkrat premešate. 

Porcija je ogromna, solata pa hranljiva in resnično okusna. Idealna je tudi za starše, ki si v službo odnesejo zdravo kosilo.

Kot pojasnjujejo na portalu Prehrana.si kvinoja (Chenopodium quinoa) izvira iz iste družine kot amarant, zato tudi njo uvrščamo med psevdožita. Ima manj vlaknin v primerjavi z ostalimi žiti in nekoliko višjo vsebnost beljakovin kot npr. pšenica. Vsebuje beljakovine z visoko biološko vrednostjo, prevladujeta aminokislini histidin in lizin. Poleg tega da je dober vir mineralov magnezija, fosforja in bakra, vsebuje tudi znaten delež folne kisline, ki je še posebej pomembna za nosečnice, saj pomaga preprečevati okvare ploda.

Dober tek!

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

7 znakov, da ste dobra mama

Če otrok pride do vas s težavami, pomeni, da ste dobro opravili svoje delo kot starš.

Zadnji dodani članki