Malček

5 največjih zmot o otroški obutvi

|
Avtor: Mama.Over.Net
otroški čevlji
Izbira prave obutve za vašega otroka je zelo pomembna. Foto: Profimedia

Izbira otroške obutve je pomembna. Strokovnjakinja pojasnjuje, katere so največje zmote.

Starši imamo velik vpliv na zdrav razvoj naših otrok. Pri tem ne smemo pozabiti na zdrav razvoj stopal, na kar lahko vplivamo z izbiro primerne obutve.

Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot. in terapevtka razvojno nevrološke obravnave, pojasnjuje, zakaj je tako pomembno posvetiti pozornost izbiri obutve za malčke. Pri tem izpostavlja pet največjih zmot o otroški obutvi.

Zmota: Plosko stopalo je dedno, obutev nima vloge

Nikakor ne drži. Otroško stopalo se oblikuje do 6. leta, do takrat lovimo tudi vlak, da otrok izgradi čim močnejše mišice stopalnega loka, trupa in celega telesa – skratka mišic, ki so pomembne pri zagotavljanju pravilne drže in gibanja otroka. Vse to je sicer mogoče krepiti tudi kasneje v življenju. Mišice stopal krepimo predvsem z veliko bose hoje, sploh poleti po kamenčkih/pesku/plaži ter posebnimi vajami za zdrava stopala.

otroška obutev
Foto: Baby Center

Zmota: Otrok čevljev ni ponosil, primerni bodo še za sorojenca

Noga otroka lahko raste neverjetno hitro. Ni nemogoče, da bo v sezoni potreboval dve številki supergic. Mesec ali dva stare superge bodo videti še skoraj popolnoma nove. Logično je, da se vam porodi vprašanje, zakaj jih ne bi nosil še mlajši otrok. Vedeti je treba, da ima vsak otrok svoj, edinstven vzorec hoje. Ta vzorec vpliva na obutev, ki jo otrok nosi. Če po določenem času pogledamo obutev na podplatu, bomo opazili, da je podplat na določenih delih bolj obrabljen. Na notranji strani podplata lahko opazimo, da je na določenih delih bolj obrabljen kot na drugih. Ko čevelj, ki se je že prilagodil hoji enega otroka, obujemo na noge drugega, lahko s tem vplivamo na njegov vzorec hoje. Čevelj, ki je že obrabljen po enem vzorcu hoje, se ne bo ponovno prilagodil drugemu. Bo pa otrok spremenil vzorec hoje, da se bo prilagodil obrabam čevlja, ki je bil že nošen.

Zmota: Otrok bo čevlje hitro prerasel, zato kvaliteta ni pomembna

Marsikdo pomisli, da mesec ali dva, kolikor bo otrok čevlje nosil, pač ne terja izredne kakovosti. Žal lahko mesec ali dva trde in neprimerne obutve naredita precej škode. Sploh če bo otrok takšne čevlje zamenjal za nov par enakih. Kakovostna, mehka, dovolj prostorna obutev, lahko naredi bistveno spremembo v dinamiki hoje, v oblikovanju stopala, v ravnotežnostnem odzivanju stopal in celega telesa, čutenju in zaznavanju podlage po kateri otrok hodi. Nekakovostna, trda obutev, vsega tega ne omogoča in otroka prikrajša za vse pozitivne vplive kakovostne obutve na stopalo in telo kot celoto.

čevlji otroški obutev
Foto: Baby Center

Zmota: Spletno nakupovanje

Res je, da se na spletu najde precej ugodne nakupe tudi kvalitetnih in priznanih blagovnih znamk, a saj poznate rek: “Nismo tako bogati, da bi kupovali poceni?” Kvaliteten par obutve po ugodni ceni ne pomaga, če vašemu malčku ne bo prav. Širina stopala in višina narta sta faktorja, ki ju boste težko upoštevali pri spletnem nakupu. Tudi velikosti obutve se med seboj lahko kar precej razlikujejo. Zelo pomembno je, da prav zaradi velikosti, širine stopala in višine narta, otroku čevelj obujemo in ga postavimo na noge. Šele takrat lahko dobro ocenimo, ali je otroku čevelj prav ali ne. Ko otrok nogo obremeni z lastno težo, se stopalo poveča in razširi. Zaradi tega nikoli ne kupujemo obutve, brez da bi jo otroku obuli in mu omogočili, da stopi na noge ter naredi par korakov.

otroški čevlji
Foto: Baby Center

Zmota: Kvalitetni čevlji so dolgočasni

Na srečo se že večina ponudnikov otroške obutve zaveda, da ima tudi okus malčkov močan vpliv na končni izbor in nakup obutve. Tako so tudi modeli, ki bodo zagotavljali zdrav in optimalen razvoj otrokovega stopala na voljo v trendi barvah, z motivi priljubljenih otroških junakov ali lučkami.

Na kaj smo pozorni pri nakupu čevljev?
• Čim tanjši in mehek podplat.
• Ustrezna velikost.
• Obutev naj bo brez notranjih stopalnih lokov (če so, morajo biti mehki na pritisk).
• Obutev naj sega pod gleženj (če to dopuščajo vremenske razmere).
• Obutev naj bo upogljiva v vse smeri.
• Izberemo naravne materiale, ki so zračni.
• Obutev naj otroku nudi možnost samostojnega obuvanja.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Dojenček

Hrana, ki je nikoli ne smete pogrevati

Otroci so najbolj občutljivi na spremembe, ki jih povzroči pogrevanje hrane. Nekatera živila je najbolj jesti izključno sveže pripravljena.

Zadnji dodani članki