Recept: Cvetačni pire
Cvetačni pire je odlična, kremasta in predvsem zdrava priloga.
Cvetačni pire je bolj zdrava in manj kalorična alternativa pire krompirju. Za pripravo in kuhanje boste porabili 20 minut. Ponudite ga lahko poleg mesa, rib, vegetarijanskih jedi ali kot samostojno jed. Odlično se poleg cvetačnega pireja poda skleda solate.
Nad prilogo bodo navdušeni tudi tisti, ki cvetače ne prištevajo med svojo najljubšo zelenjavo.
Sestavine
Za 4 osebe potrebujete:
1 cvetačo
2 stroka česna
3 žlice kisle smetane
1 žlico masla
sol po okusu
1 ščepec belega popra
1 ščepec muškatnega oreščka
vejico peteršilja
Navodila
Cvetačo očistimo in razdelimo na manjše, enakomerne cvetove. Stresemo v krop, dodamo česen in kuhamo 10 minut. Če v vodo kapnemo nekaj kapljic limone, bo cvetača ohranila lepo belo barvo.
Ko sta cvetača in česen kuhana, odlijemo vodo, dodamo sol, poper, muškatni orešček, kislo smetano in maslo. S paličnim mešalnikom spasiramo v povsem gladek pire.
Cvetačni pire posujemo z narezanim peteršiljem, postrežemo, ko je še topel.