Družinski odnosi

Šest dejanj, ki otrokom dajejo občutek, da so ljubljeni

|
Avtor: Mama.Over.Net
Mama in hči v objemu
Pomembno je, da preživite čas skupaj kakovostno. Foto: Profimedia

Dejanja so tista, ki krepijo otrokovo zavedanje, da so ljubljeni. Poskrbite, da postanejo del vaše rutine.

Psihologinja dr. Lynee Jordan našteje šest stvari, ki jih morajo starši početi, da se otroci počutijo ljubljene. V svojo dnevno rutino lahko vključite nekaj preprostih stvari, ki bodo imele velik učinek.

Pospravite svoj mobilni telefon

V današnjem času bi bilo življenje brez pametnih telefonov preprosto čudno. Pri tem pa se hitro zgodi, da si več časa vzamemo za družabna omrežja ali pregledovanje e-pošte, ne pa za to, da bi se popolnoma osredotočili na svojega otroka. Dr. Jordan svetuje, da večkrat odložite telefon in vso pozornost namenite otroku. Seveda pa se mora tudi otrok naučiti, da mora pozornost deliti z drugimi.

Preživite kakovosten čas z vsakim otrokom

Starši, ki imajo več otrok, morajo poskrbeti, da z vsakim otrokom posebej preživijo kakovosten čas. Tudi če je to le 15 minut dnevno, ta čas otroku veliko pomeni in zaradi tega ve, kako pomemben vam je. “Bodite specifični, da bo otrok vedel, da ste mu namenili čas samo zanj,” pravi dr. Jordan. Lahko so to preproste stvari, kot je branje pravljice pred spanjem ali skupen celodnevni izlet, če imate čas.

Postavite meje

Morda se sliši nenavadno, vendar družinska pravila in meje dejansko pomagajo otroku, da se počuti varno in potolaženo … Tudi ko se pritožuje, da mora iti prehitro spat ali ostati za mizo, dokler vsi ne pojedo večerje. Dr. Jordan pojasnjuje: “Pomembno je imeti nek sistem in pravila, da vsi vedo, kaj se od njih pričakuje. Ravnotežje med prožnostjo in mejami dejansko pomeni srečnejše in varnejše otroštvo.

Igrajte se z otrokom

Vaš otrok bo bolj užival v svojih dejavnostih, če se mu pridružite. “Igranje z otrokom se vam pomaga še bolj povezati z otrokom, hkrati pa mu s tem potrjujete, da ga imate radi,” pravi dr. Jordan. Dodaja, da je najbolje sodelovati v igri, ki vam je všeč, saj bo tako zabavno tako za vas kot za otroka.

Ne prekinjajte otroka, ko govori

Včasih otroci veliko govorijo. VELIKO. Vendar je pomembno, da jih ne prekinjate, tudi če vas otrok stokrat vpraša isto vprašanje. “To, da pozorno poslušate je zelo pomembno za otroka. V redu je, če prekinete otroka med razpravo o neki temi, vendar še vedno dovolite otroku, da konča, kar govori,” pojasnjuje dr. Jordan.

Potrudite se spoznati otrokove prijatelje

Otroku s tem, ko organizirate druženje z njegovimi prijatelji, pokažete, da vam je mar zanj. “Otroku veliko pomeni, če vabite njegove prijatelje na igro in se trudite, da jih spoznate. Vse to je del našega vključevanja v življenje naših otrok,” zaključuje dr. Jordan. 

Na našem novem portalu MAMA smo zasnovali prvo nagradno igro z res koristnimi nagradami za otroke. Obiščite našo novo Facebook stran, začnite slediti portalu za starše in všečkajte vsaj eno od objav na strani. Med vsemi, ki nam boste sledili na FB, bomo 30. novembra izžrebali dva srečneža.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Starši

Znaki, da ti manjka spanja

Telo ti pošilja opozorilne znake, da ti manjka spanja, ti pa jih ne smeš spregledati.

Zadnji dodani članki