fbpx
Dojenček

Štiri živila, ki naj jih otroci uživajo, ko so bolni

Objavljeno: 22. oktobra, 2024 Avtor: Mama.Over.Net
oče daje hčerki skodelico toplega čaja
Ko so otroci bolni, je treba skrbeti tudi za ustrezno hidracijo. Foto: Profimedia

Nutricionistka poudarja, kako pomembno je otrokom zagotoviti ustrezno prehrano za hitrejše okrevanje. Ta štiri živila so še posebej pomembna.

Smrkanje, zamašene nosnice, črevesne viroze in vneto grlo so v tem letnem času stalni spremljevalci. Še posebej, če imate doma majhne otroke, ki šele razvijajo svojo imuniteto, zato “se jih primeta” vsaka viroza in prehlad. Posledično imajo otroci pogosto oslabljen apetit in postanejo izbirčni.

To je povsem normalno, pravi pediatrinja dietetičarka dr. Dalia Rimmons. Otroci, ko so bolni, zmanjšajo vnos hrane, ker se ne počutijo dobro. Pomembno je, da jim ponudite hrano, bogato s hranili, saj lahko vsaka žlica zagotovi ključne kalorije in hranila. Poleg tega je pomembna tudi hidracija, zato morate poskrbeti, da otrok čez dan zaužije dovolj tekočine. Čeprav ta živila ne bodo takoj pozdravila bolezni, zagotavljajo veliko hranilnih snovi in ​​lahko ublažijo simptome, kot so vneto grlo ali slab apetit.

Dr. Rimmons je izpostavila več živil, ki jih je dobro dati otroku, ko je bolan. “Niso čarobno zdravilo, a v kombinaciji z veliko sadja in počitka bo otrok dobil potrebna hranila za boj proti bolezni, poleg tega so okusna tudi, ko se otroci ne počutijo dobro,” je povedala.

Ovsena kaša

Mehka in z beljakovinami bogata ovsena kaša je prijetna za želodec. Pripravite jo s polnomastnim mlekom, da povečate vnos kalorij in maščob, za dodatno energijo pa lahko dodate banane ali maslo iz oreščkov. Dobra prehranska dopolnila za otroke z želodčnimi težavami so chia semena ali mleta lanena semena, ki so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami in pomagajo blažiti vnetja.

Grški jogurt

Ta jogurt je bogat z beljakovinami in probiotiki, ki krepijo imunski sistem. Priporočljiv je nesladkan grški jogurt, otrokom, starejšim od enega leta, pa lahko dodate med, ki pomirja grlo in deluje protibakterijsko.

Krompir

Preprost in lahko prebavljiv krompir je pogosto najljubša hrana bolnih otrok. Pire ali pečen krompir sta odlična možnost. Izogibajte se ocvrtemu krompirčku, saj lahko mastna hrana draži želodec.

Palačinke

Večina otrok obožuje palačinke, poleg tega so dober vir beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. “Palačinke niso le okusna hrana za zajtrk – so dobro uravnotežen obrok v enem,” pravi. Obogatite jih lahko z jagodami ali lanenimi semeni za dodatne antioksidante in omega-3 maščobne kisline, ki zmanjšujejo vnetja.

Preverite tudi, katere hrane nikoli ne smete pogrevati.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net