Aktualno

Taka pomoč se obeta samohranilcem

|
Avtor: Staša Pust
Samohranilec, ki preživlja čas s svojim otrokom.

Na Dunaju bo do leta 2026 zaživela trajnostna urbana vas za samohranilce, ki bo prilagojena njihovim potrebam.

Čeprav v Sloveniji še vedno prevladuje tip družine zakoncev z otroki, z leti narašča tudi delež enostarševskih družin. Slednji vključuje skupnost enega starša z otroki, medtem ko je drugi starš mrtev ali neznan in otrok po njem ne prejema prispevkov. Celotno breme skrbi za otroka tako pade na ramena enega starša. Tovrstno družino sestavlja mati z otroki oziroma oče z otroki. Po zadnjih uradnih podatkih iz preteklega leta, dostopnih na spletni strani Statističnega urada RS (SURS), je pri nas takih družin 136.221, od tega 109.303 mater z otroki in 26.918 očetov z otroki. 

Mati z novorojenčkom. Foto: Profimedia

Dejstvo je, da način življenja v enostarševski družini terja mnogo prilagoditev in usklajevanj, pri čemer samohranilci oziroma starši v enostarševskih družinah, pa tudi ločeni starši, na pomoč bivšega zakonca ne morejo prav veliko računati. Mnogokrat se soočajo s specifičnimi težavami, ki jih tisti, ki se niso znašli v njihovih čevljih, le stežka razumejo.

Veliko staršev se znajde v stiski, ker denimo vrtec ni odprt dovolj dolgo, ali otroka nimajo kje pustiti. Morda je vikend in bi morali v službo. Največkrat se soočajo tudi z materialno ogroženostjo, stanovanjsko problematiko, težavami pri urejanju preživnine, medsebojnih stikov in nerešeno razdelitvijo premoženja med zakoncema.

Stopnja tveganja revščine v enostarševskih družinah se znižuje

Po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je letošnjega oktobra delež enostarševskih družin oz. gospodinjstev, ki se soočajo z materialno stisko in prejemajo denarno socialno pomoč (DP) kot socialnovarstveni prejemek, znašal 8,8 % oz. okoli 4.200 vseh prejemnikov denarne socialne pomoči. Teh je bilo skupno okoli 47.500. Znotraj teh družin je bilo za mesec oktober 2023 okoli 10.600 upravičencev oz. 14,8 % (od tega okoli 4.100 odraslih in okoli 6.500 otrok) vseh upravičencev do DSP (teh je bilo okoli 71.200).

Oče na sprehodu z otrokoma. Foto: Profimedia

Na tem mestu na ministrstvu izpostavijo, da se je stopnja tveganja revščine enostarševskih družin z vsaj enim vzdrževanim otrokom v primerjavi z letom 2021 po podatkih SURS znižala za 5,3 odstotne točke. Leta 2021 je znašala 21,8 %, leta 2022 pa 16,5 %. “Gre za najnižjo vrednost stopnje tveganja revščine enostarševskih gospodinjstev z vsaj enim vzdrževanim otrokom v zadnjih desetih letih, ki se je v primerjavi z letom 2015, ko je znašala 32,5 %, prepolovila. Še vedno pa ostaja najvišja med vsemi gospodinjstvi z vzdrževanimi otroki,” podatke z nami delijo na ministrstvu.

Na Dunaju velika novost

Težav v življenju samohranilcev resnično ne manjka, zato so se jim na Dunaju odločili priti naproti. Do leta 2026 naj bi bila tam zgrajena trajnostna urbana vas za samohranilce, ki bo prilagojena njihovim potrebam. Na enajstih hektarih površine bodo zrasla stanovanja za več kot 4.000 Dunajčanov. Vrednost projekta je ocenjena na 22,7 milijona evrov, pri čemer bo mesto Dunaj prispevalo skoraj polovico, tj. 10,8 milijona.

Urbana vas bo zagotavljala trajnostno in cenovno ugodno bivanje, saj bo od skupaj 1.900 stanovanj kar 800 subvencioniranih. Poleg subvencioniranih stanovanj, cenovno ugodnih pametnih (smart) stanovanj in občinskih stanovanj bodo poseben poudarek namenili tudi posebnim oblikam bivanja za starše samohranilce in skupnostnim stanovanjem za mlade.

Urbana vas za samohranilce na Dunaju. Foto: Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Projekt so razvijali deset let, njegov temelj pa je krepitev odpornosti na podnebne spremembe in občutka pripadnosti skupnosti. Stanovalci bodo imeli na dosegu roke šole, trgovine, restavracije, socialne ustanove in javni promet. Urbana vas bo imela veliko skupnih površin; od teras, parkov, vodnih parkov, športnih igrišč, površin za hišne ljubljenčke, do fitnesa za vse generacije. Prav tako bodo urejeni tudi prostori za skupno varstvo otrok, kjer si bodo starši samohranilci lahko medsebojno pomagali.

O tem, kako so tej ideji naklonjeni v Sloveniji, pa preverite tukaj.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki