Prehrana

Trije primeri enostavnih in zdravih zajtrkov

|
Avtor: Mama.Over.Net
Študije kažejo, da izpuščanje zajtrka in tudi uživanje slabega zajtrka lahko negativno vpliva na kognitivne funkcije. FOTO: Profimedia.

Pri otrocih je zajtrk ključnega pomena, če želimo vzpostaviti stalen ritem prehrane in zmanjšati poseganje po nekakovostnih slanih ali sladkih prigrizkih.

Dobre prehranjevalne navade, ki se ustvarijo v otroštvu, ostajajo tudi v odrasli dobi. Zato je ključno, da se otroka na zajtrk navadi že zgodaj. Ta je za njihov ustrezen razvoj izjemno pomemben, saj jim zagotavlja hranila, ki jim omogočajo dnevno aktivnost. “Študije celo kažejo, da lahko izpuščanje zajtrka in tudi uživanje slabega zajtrka negativno vpliva na kognitivne funkcije,” pove Anja Pristavec, svetovalka za prehrano, hujšanje in diabetes.

Obstajajo živila, ki bi se jim morali, in to ne samo pri zajtrku, izogibati. To so predelana živila, kot so dodani sladkorji v vseh oblikah, umetna sladila, nekakovostne maščobe in pregreta olja, bela moka in izdelki iz nje, ojačevalci okusa in predelane mesnine. FOTO: Profimedia.

Strokovnjakinja poudari, da je otrokom treba omogočiti predvsem uravnotežen zajtrk, ki vsebuje vse skupine živil, kot so ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe: “Pomembno je, da izbiramo čim manj predelanih živil, kar pomeni, da namesto belega kruha, palačink iz bele moke ali prečiščenih kosmičev, na primer čokoladnih kroglic, fitness kosmičev in čokolina ponudimo pravi polnozrnat kruh, ovseno ali proseno kašo in polnozrnat zdrob.” 

Za lažje načrtovanje jedilnikov je svetovalka za prehrano z nami delila nekaj primerov zdravih zajtrkov za otroke.

Zajtrk za ljubitelje slajših zajtrkov

60 g ovsenih kosmičev

pest lešnikov

žlička surovega kakava

2 dl nehomogeniziranega mleka ali nesladkanega rastlinskega napitka

Navodila: Vse sestavine, razen tekočine zmiksamo v multipraktiku. V skodelici za kosmiče jih prelijemo z 2,2 decilitra vrele vode in pustimo pokrito pet minut. Nato dodamo še dva decilitra izbranega toplega napitka in dobro premešamo. Po okusu lahko dodamo grški jogurt, med ali cimet.

Zajtrk s kašo

60 g prosene kaše

2 sveži figi

Cimet, kakav

150 g skute iz posnetega mleka

Navodilo: Zvečer namočimo proseno kašo, zjutraj jo splaknemo in kuhamo deset minut ter pustimo, da nabrekne (kašo lahko skuhamo že dan vnaprej). Obložimo s figami, kakavom, cimetom in skuto. Namesto skute lahko vključimo sojin jogurt ali merico rastlinskih beljakovin v prahu.

Zajtrk za ljubitelje slanega okusa

2 rezini pravega polnozrnatega kruha

50 g mocarele

2 velika paradižnika

Navodila: Bazilika Kruh popečemo na toasterju in obložimo s sirom, da se prične topiti. Sirove sendviče obložimo z rezinami paradižnika in začinimo z baziliko. Poleg pojemo preostali paradižnik.

Jajčni zajtrk

1 bučka ali gobice v sezoni

2 jajci ali 200 g ekološkega tofuja

200 g fižola ali drugih stročnic

Sveža paprika

Navodila: Na žlički oljčnega olja ali masla popečemo bučko, dodamo jajci in žlico vode. Pokrito pečemo na ne previsoki temperaturi. Namesto jajc lahko razdrobimo tofu, ga začinimo s kurkumo, poprom, papriko in česnom v prahu ter pripravimo improvizirana umešana jajca. Ponudimo s skodelico stročnic, ki jih lahko tudi primešamo k bučki. Pojemo s sezonsko zelenjavo.


Nagradni kviz: za zdravje nosečke in njenega dojenčka

V nosečnosti ni lepše novice kot slišati, da je z nerojenim detecem vse v redu. Skrb za zdrav in pravilen razvoj ploda gre z roko v roki s skrbjo zase. Da boste nosečnice res sproščene in se bo vaš dojenček, ki ga nosite pod srcem, razvijal optimalno, vam v nagradnem kvizu PreMama Duo podarjamo pet popolnih paketov!

BOGATO BOMO OBDARILI 5 NOSEČNIC S SELECTBOX NEGO V SPA CENTRU IN Z MESEČNIM PAKIRANJEM PREMAMA DUO IZDELKOV.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki