Zato otroci ne bi smeli preskakovati zajtrka
Pomanjkanje časa v jutranjih urah veliko staršev prisili, da svojemu otroku ne ponudijo kakovostnega in uravnoteženega zajtrka. To pa ima lahko resne posledice.
Jutranje pomanjkanje časa ne sme biti izgovor, da otroci ne bi pojedli zajtrka. Jutranji obrok je zanje še posebej pomemben, saj jim zagotavlja hranila, ki jim omogočajo dnevno aktivnost. Študije celo kažejo, da izpuščanje zajtrka in tudi uživanje slabega zajtrka negativno vplivajo na kognitivne funkcije.
Dobre prehranjevalne navade, ki se ustvarijo v otroštvu, pa ostajajo tudi v odrasli dobi. Pri otrocih je zajtrk lahko ključnega pomena, če želimo vzpostaviti stalen ritem prehrane in zmanjšati poseganje po nekakovostnih slanih ali sladkih prigrizkih, ki jih je dandanes mogoče kupiti na vsakem koraku.
Ponudite uravnotežen zajtrk
Pomanjkanje časa v jutranjih urah veliko staršev prisili, da svojemu otroku ne ponudijo kakovostnega in uravnoteženega zajtrka. To pa ima lahko po besedah Anje Pristavec, svetovalke za prehrano, hujšanje in diabetes, negativne posledice: “Študije kažejo na to, da izpuščanje zajtrka in tudi uživanje slabega zajtrka lahko negativno vpliva na kognitivne funkcije.”
Zato staršem svetuje, naj otrokom ponudijo uravnotežen zajtrk, ki vsebuje vse skupine živil, kot so ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe. “Ključno je, da izbiramo čim manj predelanih živil, kar pomeni, da namesto belega kruha, palačink iz bele moke ali prečiščenih kosmičev, na primer čokoladnih kroglic, fitness kosmičev in čokolina, ponudimo pravi polnozrnat kruh, ovseno ali proseno kašo in polnozrnat zdrob,” priporoča svetovalka za prehrano.
Nadaljuje, da lahko namesto predelanih mesnin ponudimo pršut brez aditivov, domača jajca, skuto, navadne jogurte in ne sladkanih. Tudi pri maščobah namesto nekvalitetnih margarin ali namazov ponudimo ekološko maslo, maslo iz oreščkov ali namaze iz semen in stročnic. Opomni, da pri zajtrku ne smemo pozabiti na lokalno in sezonsko sadje ter zelenjavo.
Sogovornica še omeni, da je pred zajtrkom oziroma ko se zbudimo smiselno spiti večji kozarec ne premrzle vode, saj telo čez noč izgubi tekočino. Starše zato opomni, naj otrokom ob zajtrku ponudijo vodo, skodelico nesladkanega čaja, žitno kavo ali kakav. “Kakav pripravimo iz pravega kakava in ga po potrebi sladimo z medom ali nerafiniranim sladkorjem. Instant kakav je v večini sestavljen iz sladkorja. Namesto sokov raje ponudimo kos sadja, enako velja za smuti in sveže stisnjene sokove,” še razloži.
Tem živilom se izogibajte
Ko beseda nanese na ustrezne količine pri zajtrkih za otroke, Pristavec odvrne, da se v primeru, če uživamo nepredelana živila, ki vsebujejo prehransko vlaknino in nekaj beljakovin, ki so sama po sebi nasitna, ni treba obremenjevati s količinami. Sogovornica pri tem poudari, da je ključno predvsem to, da je zajtrk uravnotežen.
Obstajajo pa živila, ki bi se jim morali, in to ne samo pri zajtrku, izogibati. To so predelana živila, kot so dodani sladkorji v vseh oblikah, umetna sladila, nekakovostne maščobe in pregreta olja, bela moka in izdelki iz nje, ojačevalci okusa in predelane mesnine.
“Tako se nekateri zajtrki, kot so sadni jogurti in skutke, hrenovke, paštete, bel kruh z margarino in marmelado, čokolino, kornfleks, bel toast s šunko in rogljički, palačinke, vaflji, krofi, izkažejo kot obroki, ki niso primerni za vsakodnevni zajtrk. To je hrana, ki se jo je resnično smiselno izogibati in si jo privoščimo izjemoma,” zaključi.