Starši

Znaki, da ti manjka spanja

|
Avtor: Mama.Over.Net
zaspana mama in otrok
Pomanjkanje spanca vodi do občutka izčrpanosti, lahko pa ima še resnejše posledice. Foto: Profimedia

Telo ti pošilja opozorilne znake, da ti manjka spanja, ti pa jih ne smeš spregledati.

Spanje je zelo pomembno za naše telo in um. Spanje je ena najboljših stvari, ki jih lahko storimo za svoje zdravje, kljub temu pa nas je veliko takih, ki ne spimo dovolj. Starši, še posebej pa majhnih otrok, včasih enostavno ne morejo dobiti dovolj spanca. Pomanjkanje spanca vodi do občutka izčrpanosti, lahko pa ima še resnejše posledice.

Veste, koliko spanja potrebujete? Polnih osem ur spanja je idealna dolžina. Odrasli bi morali spati vsaj sedem ur na noč. V različnih življenjskih obdobjih potrebujemo različno količino spanca.

  • novorojenček: 14–17 ur
  • dojenček (4–12 mesecev): 12–16 ur s popoldanskim spanjem
  • malček (1–2 leti): 11–14 ur s popoldanskim spanjem
  • predšolski otroci (3–5 let): 10–13 ur s popoldanskim spanjem
  • otroci (6–12 let): 9–12 ur s popoldanskim spanjem
  • najstniki (13–18 let): 8–10 ur s popoldanskim spanjem
  • odrasli (18–64 let): 7–9 ur
  • starejši (65– ): 7–8 ur

Starši so navajeni, da je njihovo spanje prekinjeno, zato včasih ni enostavno spremljati, ali smo dovolj spali. To se odraža na splošnem počutju.

Kako prepoznati pomanjkanje spanja

Zaspanost čez dan

Po dobro prespani noči se vam okoli poldneva ne bi spalo. Občutek, da se vlečeš naokrog in da ti nobena kava ne pomaga, je zagotovo znak, da je bilo spanja premalo.

Pozabljanje in slaba koncentracija

Ne moreš si zapomniti dejstev in številk, ki si jih sicer enostavno in brez težav zapomniš? Kolikokrat greš iz stanovanja brez denarnice ali pa pozabiš, kje si pustil telefon? Pomanjkanje spanja vpliva tudi na koncentracijo in spomin.

Razdražljivost in tesnoba

Če opažaš, da si pogosto zaskrbljen in razrvan, mogoče vzrok tiči v pomanjkanju spanca. Naša raven razdražljivosti in tesnobe se lahko dvigne, ko nam manjka miren spanec.

Pridobivanje kilogramov

Kumulativni učinki slabega spanja lahko privedejo tudi do pridobivanja teže. Študije kažejo, da je povezava med kroničnim pomanjkanjem spanja in zmanjšano toleranco glukoze zelo močna in očitna. Drugi škodljivi učinki vključujejo povečano tveganje za debelost, visok krvni tlak, sladkorno bolezen tipa 2 in bolezni srca.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

7 znakov, da ste dobra mama

Če otrok pride do vas s težavami, pomeni, da ste dobro opravili svoje delo kot starš.

Zadnji dodani članki