Družinski odnosi

Štiri ključne sestavine za dolgoročno zvezo

Objavljeno: 27. septembra, 2024 Avtor: Mama.Over.Net
nasmejan par pripravlja obrok v kuhinji
Usklajena zavzetost za srečo drugega brez skritih motivov je prvi temeljni kamen trajne ljubezni. Foto: Profimedia

Skrivnost trajne ljubezni se skriva v štirih preprostih dejavnikih.

Večna ljubezen ni nekaj, kar lahko uresničimo samo z besedami, ampak je nekaj, kar se gradi samo po sebi z mislimi in dejanji. Študija iz leta 2017, objavljena v reviji Marriage and Family Review, razkriva dejavnike, ki odločajo o tem, kako dolgo lahko ljubezen preživi v razmerju.

Michelle Duda in Raymond Bergner, avtorja študije, sta to ponazorila takole: “Če rečemo, da ‘John ljubi Mary’ v romantičnem pomenu tega izraza, ne povemo le, da do nje goji določena čustva, ampak da ima do nje določeno vrsto odnosa. V tem odnosu ima Mary določeno mesto ali status. To mesto je izredno častno, dragoceno in ima osrednje mesto. Morda je največ, kar lahko ena oseba podeli drugi.

Za vzpostavitev odnosa, kot je opisani primer med Johnom in Mary, so ključni štirje dejavniki, piše Psychology Today.

1. Skrb za partnerjeve najboljše interese

Duda in Bergner trajno ljubezen pripisujeta predvsem temu, da partnerja vlagata v dobrobit drug drugega. V dolgoročni zvezi to vlaganje ne sme biti sredstvo za dosego cilja, temveč je opisano kot globoko zanimanje za “dobro počutje ljubljenega zaradi ljubljenega samega“.

Mary vlaga v Johnovo dobro počutje zaradi njega samega in ne zgolj zaradi koristi, ki bi jih lahko imela zaradi njegovega dobrega počutja,” pojasnjujeta. “John za Mary ni zgolj ‘blago’ ali stvar, ki bi imela v njenem svetu – podobno kot njen mehanik ali frizer – svoje mesto, ki je v bistvu sestavljeno iz zadovoljevanja njenih potreb in želja.

Namesto tega Mary na Johnovo blaginjo gleda kot na podaljšek svoje blaginje in podaljšek njunega odnosa. Oba negujeta osebnostno rast drug drugega ne zato, ker bi bila za to nagrajena, ampak ker jima je to v veselje in privilegij. Oba partnerja čutita, da ne eden ne drugi in njuna ljubezen ne moreta uspevati, če drugi najprej ne uspeva kot posameznik. Ta usklajena zavzetost za srečo drugega brez skritih motivov je prvi temeljni kamen trajne ljubezni.

2. Spoštovanje ekskluzivnosti vajinega razmerja

Drugi največji prispevek k trajni ljubezni je nesporna ekskluzivnost. Duda in Bergner pojasnjujeta: “Romantična ljubezen pomeni, da je Mary za Johna njegova ‘edina’. To pomeni ekskluzivnost.” John ohranja vrsto odnosa, ki ga ima z Mary, samo zanjo in zanj. Gre za odnos, ki združuje intimnost, spolnost, predanost, skrb za njeno dobro počutje in še več.

Spoštovanje posebnega mesta, ki ga ima vaša boljša polovica, je ključnega pomena pri zagotavljanju tega, da razume vašo zavezanost. Če bi takšno mesto ponudili komur koli drugemu, bi bila to globoka izdaja – ne le partnerjevega zaupanja, temveč tudi odnosa, ki sta ga zgradila skupaj.

Ekskluzivnost ni le fizična zvestoba, temveč tudi čustvena zvestoba. Z varovanjem intimne povezanosti, ki si jo delite s partnerjem – bodisi z besedami, dejanji ali obema –, krepite svetost vajinega razmerja. S tem potrjujete varno, cenjeno in nenadomestljivo naravo vaše ljubezni, kar je bistveno za njeno trajnost.

objet nasmejan par sedi za mizo
Sprejemanje partnerja takšnega, kakršen je. Foto: Profimedia

3. Ohranjanje občutka zaupanja in intimnosti

Intimnost velja za tretji temeljni kamen večne ljubezni. Vendar je pomembno, da pravo intimnost ločimo od nejasne besedne zveze, ki je postala. Intimnost je veliko več kot le poznanstvo in navezanost ali splošni občutek bližine. To je nekaj, kar lahko dosežemo le, če se partnerju odpremo do najglobljih delov sebe.

Avtorja opisujeta pravo intimnost, ko “John Mary nameni osrednje mesto v svojem intimnem svetu”. “To pomeni, da ji v svojem svetu nameni mesto kot svoji glavni zaupnici in ‘sorodni duši’, da ji zaupa pomembne osebne zadeve, kot so njegovi upi, sanje, zmage, neuspehi, skrbi, negotovosti, bolečine in resnična nesoglasja z njo, in da si v zameno želi, da bi ona te zadeve delila z njim,” pojasnjujeta.

To je raven zaupanja in ranljivosti, ki spremeni odnos iz zgolj tesnega v resnično intimnega. Partnerju dovolite, da vas vidi z vsemi napakami. Ob tem pa mu zaupate, da se bo vedno znova odločil, da vam bo stal ob strani. Ko se oba partnerja počutita dovolj varna, da lahko delita svoje najgloblje strahove, želje in negotovosti, med njima nastane neomajen občutek enotnosti.

4. Sprejemanje partnerja takšnega, kakršen je

Zadnji temeljni kamen je popolno in dokončno sprejemanje tega, kar vaš partner je in kar prinaša v vaše razmerje. Duda in Bergner pojasnjujeta: “Ljubezen pomeni, da Mary ne želi ali zahteva, da bi bil John drugačen od osebe, kakršna je. Mary ga ne ocenjuje z neko miselno merilno palico in ugotavlja, da kot oseba na pomemben in temeljni način slabi,” pojasnjujeta Duda in Bergner.

To ne pomeni, da se partnerja z vsem strinjata ali si ne nasprotujeta. Ne zatiskata si oči pred pomanjkljivostmi in ne zanemarjata področij, na katerih morata zrasti. Gre za to, da znata sprejemati partnerjev avtentični jaz z vsemi nepopolnostmi.

Trajna ljubezen pomeni, da partnerja ne ljubite kljub njegovim posebnostim in nenavadnostim, temveč zaradi njih. Ko se oba počutita resnično sprejeta takšna, kakršna sta, brez pritiska, da bi se prilagajala idealizirani različici sebe, se lahko sprostita v odnosu. Ob koncu vsakega dneva lahko oba najdeta tolažbo v zavedanju, da se ne glede na storjene napake vračata domov k nekomu, ki ga ima zaradi tega enako globoko rad.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija
Kategorije Zadnja dejavnost
ABC ginekologije in porodništva 27.09.2024 ob 15:45
Pediatrija 25.08.2024 ob 17:22
Partnerska in družinska posvetovalnica 07.09.2024 ob 05:06
Cepljenja 27.09.2024 ob 12:47
Starševstvo in vzgoja 30.03.2024 ob 09:27
Preberi več

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net