“Fleš” sladica za mamice, ki nimajo časa
Slastna sladica ali malica, ki ima polno beljakovin; otroci si bodo obliznili vse prstke!
V poplavi receptov, ki jih najdemo v medijih, na spletu, socialnih omrežjih in v knjigah, so najboljši recepti s prve roke. Prav zato vam bom zaupala recept prijateljice, ki ga otroci obožujejo. Obenem je bogat z beljakovinami. Če ne upoštevamo peke, je zaključen v nekaj minutah.
Če želite, da bo sladica še bolj osvežilna, jo pojejte skupaj s sladoledom!
Kot pojasnjujejo na Nacionalnem portalu o hrani in prehrani Prehrana.si, beljakovine (proteini) tako kot maščobe in ogljikovi hidrati spadajo med makrohranila, saj jih je s hrano treba zaužiti v večjih količinah, telesu pa predstavljajo vir energije.
“Iz enega grama beljakovin se sprostijo štiri kilokalorije (17 kJ), poleg energije pa so beljakovine tudi vir dušika in aminokislin, iz katerih telo gradi sebi lastne beljakovine. Beljakovine so pomemben sestavni del vseh živalskih in rastlinskih celic, v telesu pa imajo mnoge za življenje pomembne funkcije: delujejo kot encimi, so nujno potrebne za rast in razvoj, so ključni gradnik celičnih struktur, sodelujejo pri imunskem odzivu, izgradnji in delovanju mišičevja, vključene so v popravljalne mehanizme in v prenos številnih snovi po organizmu,” pojasnjujejo.
Hitro in enostavno
- 100 g masla
- 100 g sladkorja
- 2 srednje veliki jajci
- vrečko pecilnega praška
- 500 g skute
- 100 g pšeničnega zdroba (če želite brezglutensko sladico, uporabite koruzni zdrob)
- vrečko pudinga z okusom vanilije
- sezonsko sadje po okusu
- sok polovice limone
Pred samo pripravo postavite maslo iz hladilnika, da bo zmehčano. Pred pripravo operite sadje in ga narežite.
Za pripravo segrejemo pečico na približno 180 stopinj Celzija, v pekač dodamo peki papir ali ga premažemo z maslom. Zmehčano maslo in sladkor z električnim mešalnikom penasto umešamo. Dodamo jajci in mešamo toliko časa, da dobimo rahlo zmes. Vanjo nato brez mešalnika vmešamo skuto in limonin sok.
Posebej zmešamo zdrob, prašek za vanilijev puding in pecilni prašek. Nato vse skupaj zmešamo s skutino maso. Testo damo v pekač in ga razpredimo ter po vrhu pogladimo. Po testu potrosimo sadje, ki ga rahlo potisnemo v testo, a ne pregloboko. Pecivo nato pečemo približno pol ure.